Bilantul partidelor noi. Cate primarii si cati consilieri au castigat la locale

Bilantul partidelor noi. Cate primarii si cati consilieri au castigat la locale

Noile partide au obtinut 576 de mandate de consilieri locali, 4 mandate de consilieri judeteni precum si 4 primarii. Scrutinul intr-un singur tur, principala problema "In literatura de specialitate sunt des amintite printre dezavantajele regulii pluralitatii (regula care spune ca va castiga candidatul care are cel mai mare numar de voturi, indiferent de cate voturi obtine): irosirea voturilor (un candidat, oricat de putine voturi ar avea, este desemnat castigator, cu toate ca ceilalti candidati pot avea mult mai mult de 50%, in special in cazul in care exista o fragmentare semnificativa a voturilor), dar si acordarea unor "majoritati fabricate" castigatorilor.

acum 83 luni (19 Jun 2016)

Noile partide au obtinut 576 de mandate de consilieri locali, 4 mandate de consilieri judeteni precum si 4 primarii. Dintre acestea, partidele locale/judetene au obtinut 160 de mandate de consilieri locali, o primarie (Partidul Ialomitenilor) si 2 locuri in Consiliul Judetean Arges (Partidul pentru Arges si Muscel). In aceasta categorie intra in primul rand partidele nationale: Partidul National Democrat este creat pe ce a mai ramas din structurile PPDD si este condus de parlamentari alesi pe listele defunctului PPDD; Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) este fondat de fostii membri PC ce i-au ramas loiali lui Dan Voiculescu, fiind condus de europarlamentarul Grapini si senatorul Ghise; iar Blocul Unitatii Nationale este una din factiunile desprinse din PRM", arata o analiza a Centrului de Inovare Publica.

Doua dintre partidele locale cu rezultate bune, Partidul Ialomitenilor si Partidul pentru Arges si Muscel, sunt infiintate de structurile locale ale PDL din cele doua judete, care au parasit partidul dupa fuziunea cu PNL.

Singura primarie castigata de Partidul Ialomitenilor a fost cea a comunei Bucu, judetul Ialomita, de catre candidatul Dragusin Ion. Candidatul M10 din Prigor este de profesie medic veterinar si nu este la prima incercare de a obtine fotoliul de primar - a mai incercat si in 2008, ca membru al defunctului Partid Initiativa Nationala (iesind pe locul 3) si in 2012, candidand din partea PP-DD.

Scrutinul intr-un singur tur, principala problema

"In literatura de specialitate sunt des amintite printre dezavantajele regulii pluralitatii (regula care spune ca va castiga candidatul care are cel mai mare numar de voturi, indiferent de cate voturi obtine): irosirea voturilor (un candidat, oricat de putine voturi ar avea, este desemnat castigator, cu toate ca ceilalti candidati pot avea mult mai mult de 50%, in special in cazul in care exista o fragment... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro