Bilant. Noii parlamentari au depus in trei luni 19 initiative. Educatia si pensiile, codul rutier, printre prioritati

Bilant. Noii parlamentari au depus in trei luni 19 initiative. Educatia si pensiile, codul rutier, printre prioritati

Deputatul PSD Marius Constantin Budai vrea modificarea recent intratei in vigoare a asa-zisei legi a cashback-ului - actul normativ care ii obliga pe comerciantii cu cifre de afaceri de minimum 10.000 de euro sa isi instaleze POS-uri pentru plata cu cardul si, de asemenea, sa permita retragerea de la POS a unei sume de pana in 200 de lei, similar retragerilor de bani din bancomate. Prin urmare, deputatul Budai propune majorarea pragului pentru comerciantii obligati sa accepte plata cu cardul de la 10.000 de euro, la 50.000 de euro cifra de afaceri si, de asemenea, scaderea avansului pe care comerciantii trebuie sa il acorde, de la 200 de lei, la 100 de lei. Initiativa lui Citu vizeaza reducerea cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator si angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului si a celei de impozitare a profitului, transferul platii asigurarii de somaj in totalitate catre angajat si reducerea cotei de contributii pentru concedii si indemnizatii. Mai multi parlamentari USR au depus o propunere legislativa de modificare a Codului rutier prin care cer reducerea amenzilor pentru biciclisti de la 870 - 1.160 lei, cat sunt in prezent, la 290 - 435 lei, argumentand, pe de o parte, ca din cauza sumelor prea mari, politistii nu ii sanctioneaza pe biciclistii care incalca regulile de circulatie, iar pe de alta parte nivelul mare al amenzilor ii descurajeaza pe multi sa utilizeze bicicleta ca mijloc de transport alternativ.

acum 46 luni (12 Mar 2017)

Deputatul PSD Paul Stanescu cere modificarea legii pensiilor "astfel incat si cetatenii din orasul Slatina, judetul Olt, sa poata beneficia de pensionare anticipata ca si compensatie a faptului ca sunt supusi in mod continuu si permanent unei poluari din prelucrarea cu minereuri neferoase de pe platforma industriala". Propunerea de act normativ este semnata si de deputatul PNL Gigel Stirbu, si el, la fel ca Paul Stanescu, deputat de Olt.

Deputatul PNL Sorin Moldovan a depus un proiect de modificare a legii educatiei nationale, astfel incat posturile de directori sau directori adjuncti de scoli sa nu poata fi ocupate decat prin concurs. Initiativa sa vine dupa ce, in luna ianuarie 2017, ministrul Educatiei a emis un ordin prin care le permite fostilor directori de scoli, care nu au promovat sau care nu s-au prezentat la concursul organizat anul trecut, sa-si reocupe functiile. "In prezent", explica social-democrata in expunerea de motive a initiativei, "unitatile de invatamant si inspectoratele scolare nu au fonduri suficiente pentru a premia elevii care au inregistrat rezultate deosebite la olimpiadele, concursurile si competitiile scolare organizate la nivel judetean.

Siminica Mirea, senator PNL, propune modificarea legii educatiei nationale pentru introducerea notiunilor de prim-ajutor ca disciplina obligatorie de studiu, lucru care ar face, spune initiatoarea, diferenta dintre viata si moarte. "O educatie sanitara de la varste mici ar creste sansele de supravuetuire ale unie persoane, daca cei din jur ar sti cum sa intervina pana la sosirea ambulantei", explica Mirea in expunerea de motive a actului normativ, aratand ca, potrivit statisticilor, aproape 70.000 de romani mor annual pentru ca nu sunt resuscitati la timp.

Adnagi Slavoliub, deputat din partea minoritatii sarbe, propune o super-imunitate pentru judecatorii Curtii Constitutionale, motivandu-si demersul prin aceea ca, dat fiin... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro