BILANT Cum incheie Dacian Ciolos mandatul de comisar european pentru Agricultura

BILANT Cum incheie Dacian Ciolos mandatul de comisar european pentru Agricultura

Inca de la inceput, este avertizat ca are o misiune dificila: trebuie sa reformeze Politica Agricola Comuna si sa convinga, in acelasi timp, institutiile europene si fermierii ca punctul sau de vedere este cel corect. "Criza economica a exercitat o presiune ridicata asupra sectorului nostru agricol si asupra economiei rurale, in conditiile in care peste 500 de milioane de consumatori europeni depind de aprovizionarea stabila cu alimente sigure si sanatoase. Cu toate acestea, PAC a oferit finantare destinata celor 12 milioane de agricultori din UE si sustine peste 46 de milioane de locuri de munca in sectorul agroalimentar.

acum 69 luni (12 Sep 2014)

In 2009, in plin colaps economic, romanul Dacian Ciolos, scolit in Franta, motiv pentru care era numit, mai in gluma, mai in serios "al doilea comisar al Frantei", preia portofoliul Agriculturii in Comisia Europeana condusa de Jose Manuel Barroso.

Inca de la inceput, este avertizat ca are o misiune dificila: trebuie sa reformeze Politica Agricola Comuna si sa convinga, in acelasi timp, institutiile europene si fermierii ca punctul sau de vedere este cel corect.

La numirea sa, povesteste realizatorul TV Gabriel Giurgiu intr-un material publicat in "Dilema Veche", Barroso a incercat sa ii ofere un alt post de comisar, insa Ciolos a refuzat politicos.

Primul pas: acordul politic

Politica Agricola Comuna este una dintre primele politici comunitare, un set de reguli prin care se reglementeaza parteneriatul dintre institutiile europene si cetateni.

La 26 iunie 2013, dupa aproape doi ani de negocieri intre Comisie, Parlamentul European si Consiliul UE, s-a ajuns la un acord politic.

Dupa 2013, au fost introduse mai multe prevederi, iar Politica Agricola Comuna a lui Ciolos s-a remarcat prin masurile luate in sprijinul tinerilor fermieri, prin atentia speciala acordata protectiei mediului inconjurator (s-au introdus masuri suplimentare privind ecologizarea) si printr-o gestionare pragmatica a bugetului, astfel incat sa fie sprijiniti financiar fermierii activi, chiar in detrimentul proprietarilor de terenuri. Mandatul sau a vizat si alte sectoare, precum dezvoltarea rurala, de exemplu, a pus accent pe calitatea hranei, dar si pe masurile de reglementare a pietei produselor agricole.

"Agricultura te invata sa fii tolerant"

Intr-un bilant publicat de Comisia Europeana, Ciolos vorbeste despre realizarile din mandatul sau.

"Criza economica a exercitat o presiune ridicata asupra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro