Bijuteriile ultimului olar din Tara Oasului: "Tinerii din ziua de azi nu mai au rabdare sa astepte"

Bijuteriile ultimului olar din Tara Oasului:

Olaritul, meserie cu traditie in familia Istvanfi Geza, acum de 58 de ani, a fost initiat in mestesugul olaritului inca de la varsta de 10 ani, de catre tatal sau, dar si bunicul lui a contribuit mult la insuflarea dragostei pentru aceasta meserie. In 2008 si-a facut o asociatie familiara si alaturi de sotia si de fiica lui produc celebrele vase de ceramica de Vama. "Oala pentru boace", piesa de rezistenta In atelierul de acasa Geza produce o serie variata de obiecte de ceramica, de la micile brizbrizuri de artizanat pana la vase, farfurii si ulcioare.

acum 90 luni (18 May 2015)

Mesterul Istvanfi Geza, ultimul artizan al ceramicii satmarene, se incapataneaza sa-si duca mai departe mestesugul, in ciuda indiferentei pe care tanara generatie o manifesta pentru olaritul traditional. Geza a invatat mestesugul olaritului de la tatal sau care la randu-i la invatat de la bunicul lui Geza. Meseria de olar este pe cale de disparitie in judetul Satu Mare, unde altadata nu era ulita de sat pe care sa nu gasesti macar un atelier cu roata pentru prelucrat lutul", ne spune Geza.

Olaritul, meserie cu traditie in familia Istvanfi

Geza, acum de 58 de ani, a fost initiat in mestesugul olaritului inca de la varsta de 10 ani, de catre tatal sau, dar si bunicul lui a contribuit mult la insuflarea dragostei pentru aceasta meserie. Chiar am descoperit, recent, in podul casei un vas facut de el, ce se afla si acum intr-o stare foarte buna, dar pe care eu nu as reusi sa-l fac", ne dezvaluie mesterul olar. Vama a fost un important centru de ceramica, unde smaltul asociat cu motive, culori si procedee noi a aparut de timpuriu, sub influenta ceramicii bizantine. Ceramica de Vama este, alaturi de ceramica de Horezu, una dintre cele mai apreciate, atat in tara, cat mai ales in strainatate.

La 14 ani Geza deja era in bransa, alaturi de mama lui care era decoratoare la fabrica de olarit din Vama, ce apartinea de Cooperativa "Prestarea" din Negresti Oas. Dupa ce si-a satisfacut stagiul militar, in 1978, Geza a continuat sa munceasca la aceasi intreprindere, pana in 1989, dupa care s-a angajat la "Muzeul Tarii Oasului" din Negresti Oas, unde activeaza si in momentul de fata. In 2008 si-a facut o asociatie familiara si alaturi de sotia si de fiica lui produc celebrele vase de ceramica de Vama. De asemenea, fiica noastra Maria, care are la randu-i doi copii, este cea care duce mai departe traditia familiei. Ea a decis sa preia mestesugul, ba chiar sa-l adapteze la cerintele pietei moderne si, datori... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro