Bihoreanul Cornel Onaca, un martor al suferintelor Gulagului romanesc. "Bruscarile, injuraturile, lovirile erau metode scornite de minti bolnave"

Bihoreanul Cornel Onaca, un martor al suferintelor Gulagului romanesc.

Primul contact cu abuzurile exercitate de regimul comunist il are la Securitatea Oradea, unde este inchis intr-un "beci neaerisit ... "Mancarea consta dintr-o portie mica de terci dimineata, alternand cu o bucatica de marmelada (un cub de 50 gr.) ori cu surogat de cafea neagra sau mai bine zis o spalatura de apa neagra fiarta, turnata in gamela peste terci. Regimul de munca fortat la care au fost supusi detinutii politici in lagarele de munca, a fost unul greu de indurat, pentru niste fiinte distrofice.

acum 105 luni (26 Dec 2014)

Primul contact cu abuzurile exercitate de regimul comunist il are la Securitatea Oradea, unde este inchis intr-un "beci neaerisit ... Celula nu avea fereasta si doar o spartura deasupra usii de 50-60 cm lungime si 15-18 cm latime.

Cornel Onaca este absolvent al Scolii de Ofiteri, a fost inaintat la gradul de sublocotenent si repartizat la Militia Judetului Bihor - Oradea. De la inceput a agreat ideea si planul prezentat de vechii membri ai organizatiei "Vlad Tepes II". Va fi eliberat dupa patru ani si trei luni, dupa ce va trece prin inchisorile din Oradea, Cluj, Jilava, Poarta Alba, Peninsula, Baia Sprie, Cavnic, Satu Mare, din nou la Cluj si Oradea, Ocnele Mari, Spitalul Vacaresti si Penitenciarul Timisoara.

Ajuns in Penitenciarul din Oradea, nu avea nicio sursa de incalzire si de aerisire.

Foamea, frigul, anchetele dure, presiunile, mizeria din celule, lipsa posibilitatii de a face un dus, au fost caracteristicile acestei perioade de anchete.

"Mancarea consta dintr-o portie mica de terci dimineata, alternand cu o bucatica de marmelada (un cub de 50 gr.) ori cu surogat de cafea neagra sau mai bine zis o spalatura de apa neagra fiarta, turnata in gamela peste terci. La pranz si seara, o gamela cu zeama fiarta pe organe de animale, arpacas, mazare furajera si bucatica de paine - 250 gr. Celule reci, cu pereti grosi de aproape un metru, cu ferestre zabrelite, fara nicio sursa de incalzire, au facut ca sederea aici sa fie una dintre cele mai cumplite.

Numarul mare de detinuti dintr-o celula, opt in loc de doi, faceau traiul greu de suportat.

"Erau de o mediocritate revoltatoare, de un cinism ce sfida regulile morale ale societatii. Pentru o nimica toata sau pentru o fapta inchipuita ti se facea raport, fiind pedepsit cu izolare intr-o celula fara pat, fiind obligat sa dormi pe cimentul gol, pedeapsa ce varia de la 3 la 10 zile. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro