Betisoarele de curatat, marele dusman al urechilor noastre - explicatia medicilor

Betisoarele de curatat, marele dusman al urechilor noastre - explicatia medicilor

Ceara din urechi este o secretie a corpului, pe care multi dintre noi o desconsidera si ar face orice sa scape de ea. Medicul sustine ca aproximativ 10 la suta din consultatiile la serviciile de urgenta ORL sunt determinate de "durerile" provocate de acumularea de cerumen.

acum 53 luni (26 May 2016)

Ceara din urechi este o secretie a corpului, pe care multi dintre noi o desconsidera si ar face orice sa scape de ea. Aceasta pelicula opreste praful si alte particule prezente in aer sa intre in ureche si are, intr-o mica masura, rol antibacterian, oprind dezvoltarea unei otite externe la cel mai mic contact cu bacteriile", explica dr. Potrivit specialistului, utilizarea betisoarelor de urechi nu face decat sa impinga ceara spre timpan si sa se formeze un dop.

Tocmai de aceea, medicul ORL recomanda ca betisoarele de urechi sa nu fie folosite decat pentru curatarea partii externe a urechii, respectiv a pavilionului si a intrarii in canalul auditiv.

Cel mai indicat lucru este sa lasam urechea in pace, aceasta fiind prevazuta "de la natura" cu un mecanism de auto-curatare, care impinge in afara cerumenul mai vechi si il inlocuieste cu unul proaspat produs. Urechea se va curata doar in exterior, respectiv la nivelul pavilionului auricular si la intrarea in conductul auditiv extern. In caz de necesitate, se curata si intrarea in canalul auditiv", mentioneaza dr.

Totusi, exista situatii cand cerumenul este produs in exces, lucru care poate duce la formarea, in timp, a dopului de cerumen, cu senzatia neplacuta de ureche "infundata". Medicul sustine ca aproximativ 10 la suta din consultatiile la serviciile de urgenta ORL sunt determinate de "durerile" provocate de acumularea de cerumen.

"Ceara este hidrofila si, prin imbibitie a apei, dopul care stagna in conduct de multa vreme se dilata si se lipeste de timpan. Acelasi lucru se intampla la cei care, din dorinta unei toalete riguroase, imping practic, cu betisorul auricular, un depozit de cerumen, spre timpan", adauga medicul. Rezvarea in acest caz o reprezinta inlaturarea dopului de ceara, care va fi efectuata de catre medicul specialist ORL, in conditii de siguranta, prevenind lezarea urechii externe si medii. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro