Betiile de pomina ale lui Eminescu si Creanga. Bolta Rece, localul bairamelor cu "mancarica si bauturica buna"

Betiile de pomina ale lui Eminescu si Creanga. Bolta Rece, localul bairamelor cu

Vasile Alecsandri, poezie despre Bolta Rece: Brad imi ziceti fistecare Din pacate Bard din nascare La Bolta Rece - Academia Va stabili anomalia "Nu pot uita vinul generos al Cotnarului de la Bolta Rece servit in cofaele si baut in stacane de lut, insotite de atata humor si voe buna, de atata lepadare de sine, incat print sa fi fost, si uitai unde esti, ce esti, cuprins de o fericire care nu se poate defini", Petrache Carp Istoria localului Potrivit reprezentantilor localului, prima mentiune a cladirii si locului in care se afla Bolta Rece dateaza de pe 17 ianuarie 1796.

acum 64 luni (9 Jun 2015)

Prietenia scriitorilor Mihai Eminescu si Ion Creanga este strans legata de un restaurant ce a dainuit peste secole si care a devenit, azi, un punct de reper pe harta turistica a Iasului. Desi acest fapt este greu de demonstrat din punct de vedere istoric, multele nopti pe care cei doi le-au petrecut impreuna in hrubele Boltei Reci sunt demonstrate fara putinta de tagada de marturiile celor contemporani cu scriitori, dar si de epistolele pe care Creanga si Eminescu si le trimiteau reciproc sau apropiatilor.

Intr-o epistola amintita si astazi de reprezentantii Boltei Reci, Eminescu ii scria iubitei sale despre o intalnire pe care a avut-o cu indragitul povestitor roman. L-am avut, dar tarziu, cand a venit, adus de mine, Creanga, pe care-l intalnisem la Bolta Rece intr-o seara", ii scria Eminescu Veronicai Micle.

La randul sau, Creanga i-a trimis o scrisoare lui Mihai Eminescu despre "un bairam" pe care l-a avut cu alti membri ai Junimii "cu mancarica si bauturica buna" de la Bolta Rece.

Badie Mihai,

Slava Domnului c-am primit vesti de la tine. Cand erati in jurul meu, tu, Augura cel blestemat, Conta si altii cari acum va fuduliti prin capitala alaturi cu ciocoii, manca-i-ar cainii, ca sunt fiii lui Skaraotki si pe voi norocul si binele. besteleu, festeleu, ca nu pot striga valeu, si cuvantul s-a dus, ca fumul in sus si de venit n-ai mai venit... Dar noi, adica Ienachescu, Raceanu si alti musterii pentru mancarica si bauturica buna, am tras un bairam de cel turcesc cu vin grecesc de la Amira.

Locul de intalnire al membrilor Junimii

Nu doar Creanga si Eminescu si-a pierdut multe nopti in localul situat si astazi in apropiere de vestitul cartier Copou. Istorii spun si Bolta Rece era locul preferat de intalnire al membrilor Junimii, formata la acea vreme de cateva dintre cele mai importante numele ale literaturii romane. Iacob Negruzzi, unul dintre fondatorii Junimii n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro