Berea romaneasca de lux care facea furori in Germania, Austria si Ungaria. Cum se ingramadeau strainii sa guste din licoarea magica a Botosaniului
Botosaniul sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX, era un adevarat hub economic al Moldovei. Pe strada principala, plina de case ridicate de mesteri austrieci sau vienezi la comanda bogatilor nesgustori evrei sau armeni, se aflau cel putin incepand cu anul 1900, magazine de lux, librarii, alimentare cu produse exotice, targuri de masini( o raritate la acea vreme) si bineinteles hoteluri si restaurante de lux. Ads by RandomPriceAd Options Ads by RandomPriceAd Options Ads by RandomPriceAd Options La "Calul Balan" din spusele contemporanilor, se pare ar fi poposit la o bere "Cismea" si celebrul istoric Nicolae Iorga, matematicianul Onicescu dar si ziaristii, profesorii celebrului Liceu Laurian, anagajatii de la Primarie sau mari negustori. Se pare ca restaurantul beneficia si de personal calificat feminin si pentru alte tipuri de placeri, dupa ce se adunau halbele baute de bere "Cismea".
Botosaniul sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX, era un adevarat hub economic al Moldovei. Plin cu targoveti, bancheri, negustori si mestesugari, armeni, evrei si romani targul ajunsese la o dezvoltare economica care il plasa in primele patru urbe ale tarii. Pe strada principala, plina de case ridicate de mesteri austrieci sau vienezi la comanda bogatilor nesgustori evrei sau armeni, se aflau cel putin incepand cu anul 1900, magazine de lux, librarii, alimentare cu produse exotice, targuri de masini( o raritate la acea vreme) si bineinteles hoteluri si restaurante de lux. Ad Options Negustorii armeni, evrei sau romani, alaturi de familiile boieresti de vita veche care traiau aici, au ridicat un oras situat la standarde europene. Si vorbim aici de cladiri cu arhitectura deosebita, magazine aprovizionate cu produse de lux.", spune istoricul Gheorghe Median. Totodata orasul oferea pe banda rulanta genii si oameni de cultura de referinta, precum Mihai Eminescu in secolul al XIX lea, George Enescu, Octav Onicescu, Grigore Antipa sau Nicolae Iorga. Locul de intalnire favorit atat al boierilor, al negustorilor, ziaristilor dar si al oamenilor de cultura ramaneau insa restaurantele si berariile. "Cismea" berea de care s-au indragostit nemtii O marca de bere din Botosani a reusit insa sa devina un brand de lux al targului. Este vorba despre berea de lux numita simplu "Cismea". Produsa in fabrica de bere cu acelasi nume, situata la inceputul secolului XX pe Calea Nationala a Botosaniului, berea "Cismea" devenise o delicatesa. A venit inapoi la Botosani si impreuna cu retetele locale a facut o bere de senzatie. Se putea spune ca era o combinatie intre berea germana, putin din cea englezeasca si care avea bineinteles si ceva balcanic. Gustul era atat de deosebit, din cate spun contemporanii, ca Spodheim nici nu s-a chinuit sa ii gaseasca un nume pompos. I-a spus simplu, cum se numea si fabrica "Cismea", povestea intr-un interviu din anul 2006, regretatul specialist i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro