BENZINA s-ar putea IEFTINI MASIV

BENZINA s-ar putea IEFTINI MASIV

Potrivit recomandarilor europene, accizele au drept baza de calcul cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent, scrie Curs de Guvernare.

acum 118 luni (19 Sep 2014)

Potrivit recomandarilor europene, accizele au drept baza de calcul cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent, scrie Curs de Guvernare. Asta deoarece cresterea nominala a cursului de schimb a fost aproape nula, ceea ce ar fi dus la incasari bugetare mai mici in termeni reali.

Artificiul legislativ din 2013 a majorat incasarile din accize cu 6,3% fata de nivelul ce ar fi rezultat daca nu s-ar fi modificat modul de stabilire a cursului euro/leu de referinta, fapt din care pe primele sapte luni din acest an a rezultat in plus la buget suma de 786 milioane lei. Extrapolarea acestui rezultat indica un avantaj de aproape 0,2% din PIB pentru incasarile bugetare in raport cu legislatia anterioara. Chiar in noile conditiile de amplificare artificial-legislativa a cursului de schimb utilizat pentru calculul accizelor, de-abia se va atinge nivelul de 4,50 lei/euro.

Vestea buna ar fi ca, data fiind ponderea de circa 30% a accizei in costul carburantilor, de exemplu, sau al altor produse accizabile, pretul acestora ar urma sa scada cam cu 1,5%, ceea ce ar avea si o influenta favorabila directa de 0,1% pe indicele general de inflatie ( indirect, ar putea scade usor si preturile altor marfuri prin diminuarea costurilor de transport). ... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro