Beneficiile veninului de albine. De ce ajunge un kilogram in stare pura sa coste peste doua milioane de euro

Beneficiile veninului de albine. De ce ajunge un kilogram in stare pura sa coste peste doua milioane de euro

Vizireanu spune ca acesta se recolteaza de la albine batrane - termen care, in lumea acestor insecte, inseamna circa o luna de viata, asta in contextul in care, in sezonul activ, cand ies la recoltat de nectar si polen, albinele traiesc 35 - 45 de zile, iar in sezonul inactiv, de iarna, pot trai pana la sase luni. In stare pura, un kilogram de venin costa intre 8 si 10 milioane lei (peste 2 milioane de euro), in functie de fluctuatiile pietei si de sezonul in care se vinde.

acum 103 luni (20 Apr 2016)

In medicina naturista, veninul este un ingredient principal al preparatelor care combat reumatismul, deoarece contine hidrocortizon, o substanta activa care scoate apa din articulatii, dupa cum precizeaza Florian Vizireanu, unul dintre cei mai experimentati apicultori braileni.

Veninul se obtine destul de greu, iar asta il face cu atat mai pretios. Vizireanu spune ca acesta se recolteaza de la albine batrane - termen care, in lumea acestor insecte, inseamna circa o luna de viata, asta in contextul in care, in sezonul activ, cand ies la recoltat de nectar si polen, albinele traiesc 35 - 45 de zile, iar in sezonul inactiv, de iarna, pot trai pana la sase luni. De la un kilogram de albine, ceea ce inseamna circa 10.000 de indivizi, se obtin doar 1,5 grame de venin.

La scurt timp dupa recoltare, veninul trece din stare lichida in stare solida, cristalizandu-se intr-o pulbere alb-gri, asemanatoare sarii de lamaie. Pe timpul regimului comunist, cei care predau venin la Institutul de Cercetari Apicole primeau pe langa bani si o serie de avantaje. De exemplu, aveau prioritate la achizitionarea autoturismelor de teren Aro, visul oricarui apicultor din acele vremuri. In stare pura, un kilogram de venin costa intre 8 si 10 milioane lei (peste 2 milioane de euro), in functie de fluctuatiile pietei si de sezonul in care se vinde. Un apicultor cu experienta si cu zeci de stupi cu greu reuseste sa obtina cateva sute de grame.

"Administrarea veninului se poate face pe cale orala, prin intermediul medicamentelor existente, dar si pe cale naturala, prin intepaturi succesive, dirijate de terapeut. In prima zi, pacientul este intepat de 3 albine, in urmatoarea de 6, api de 9 si tot asa pana la 27, dupa care se coboara la 24, 21, 18 etc. Foarte important inainte de inceperea acestui tratament este ca pacientul sa fie testat, pentru a se stabili daca este alergic la venin. De-a lungul anilor am pregatit foarte... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro