Beneficiile unei ape unice in Romania. Ce boli trateaza apa termominerala sarata de la Sarcau

Beneficiile unei ape unice in Romania. Ce boli trateaza apa termominerala sarata de la Sarcau

Importanta zonala In perioada 1971-1972 s-au executat lucrari de cercetare geologica pentru depistarea de noi rezerve de petrol si gaze, ape geotermale, apa potabila, lucrari efectuate si in perimetrul Sarcau. Prin probele de productie executate la miocen, s-a pus in evidenta un orizont acvifer termomineral, cu debit in regim eruptiv de 1,5 l/s, apa cu temperatura de 43?C, clorosodica, tip apa de zacamant, cu urme de gaze.

acum 63 luni (15 Mar 2015)

O apa galbena, cu un miros aparte este numai buna de tratat diferite afectiuni.

Politica pasilor marunti

Ani la rand, sotii Patalau au strabatut drumul Oradea-Zalau si au observat ca in satul Sarcau, intr-un camp, pe timp de vara, oamenii se aduna si fac baie.

Au aflat ca este vorba despre o apa termala sarata si asa s-au gandit sa dezvolte o afacere in zona. Investitia a fost de aproximativ 1 milion jumate de euro si suntem constienti ca nu se recupereaza de azi pe maine, dar ne autosustinem , suntem pe plus si continuam investitiile", ne-a marturisit Adrian Patalau.

Importanta zonala

In perioada 1971-1972 s-au executat lucrari de cercetare geologica pentru depistarea de noi rezerve de petrol si gaze, ape geotermale, apa potabila, lucrari efectuate si in perimetrul Sarcau. Prin probele de productie executate la miocen, s-a pus in evidenta un orizont acvifer termomineral, cu debit in regim eruptiv de 1,5 l/s, apa cu temperatura de 43?C, clorosodica, tip apa de zacamant, cu urme de gaze.

Sonda a fost predata pentru utilizarea organelor administrative locale, care au construit un strand si au folosit apa termominerala produsa de sonda pentru agrement.

Au fost construite 4 bazine mai mici unde oamenii sa poata beneficia de efectul curativ al acestor ape, a fost construit un bazin de decantare a apei termale, cabine de schimb si grupuri sanitare in aer liber.

Acest strand cu apa termala de la Sarcau, pe masura ce s-a raspandit vestea calitatii apei, a trecut de la o importanta locala la una zonala pentru ca de exemplu unii medici din Oradea isi trimiteau pacientii aici la bai.

Bazinele s-au degradat, s-au infundat conductele de alimentare a bazinelor astfel incat la inceputul anilor 90 din cele 4 bazine doar 2 mai functionau.

Refacerea bazinelorCiteste intreg articolul pe adevarul.ro