Beneficiile extraordinare ale laptisorului de matca, considerat elixirul tineretii

Beneficiile extraordinare ale laptisorului de matca, considerat elixirul tineretii

Laptisorul de matca este produs de albinele lucratoare tinere, care amesteca mierea proaspata cu enzimele secretate de glandele lor hipofaringiene. De la o familie de albine se aduna, pe parcursul unui an, doar circa 50 grame de laptisor de matca, o substanta cremoasa, de culoare galben deschis sau pal.

acum 44 luni (15 May 2016)

Laptisorul de matca este produs de albinele lucratoare tinere, care amesteca mierea proaspata cu enzimele secretate de glandele lor hipofaringiene. Ceea ce rezulta este un extraordinar complex de vitamine si minerale, pe care albinele il depoziteaza in botcile stupului, acele celule ale fagurelui unde se afla larvele viitoarelor matci. De el beneficiaza in principal viitoarel matci, care isi traiesc stadiul de larva invelite in laptisor de matca. De la o familie de albine se aduna, pe parcursul unui an, doar circa 50 grame de laptisor de matca, o substanta cremoasa, de culoare galben deschis sau pal.

Apicultorul brailean Florian Vizireanu spune ca, daca nu este conservat imediat dupa recoltare, prin congelare sau prin amestecare cu miere de albine, laptisorul de matca se altereaza foarte rapid. Potrivit lui Vizireanu, ceea ce industria alimentara sau farmaceutica foloseste drept laptisor de matca este de fapt un amestec de laptisor in stare pura si un extras din larve de trantor. Larvele respective au maxim varsta de 9 zile, iar enzimele pe care le contin au proprietati asemanatoare cu laptisorul de matca.

Continutul ridicat de vitamine A, C, D si E, dar si de saruri minerale bogate in cupru, fier sau fosfor face ca laptisorul de marca sa stimuleze toate functiile vitale ale organismului uman.

Ca mai toate produsele apicole, si laptisorul de matca poate provoca alergii grave, motiv pentru care persoanele predispuse la astfel de alergii trebuie sa evite consumarea sa. De altfel, laptisorul albinelor nu prea poate fi consumat in stare pura, deoarece are un gust amar si un miros puternic. De ce ajunge un kilogram in stare pura sa coste peste 2 milioane de euro ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro