Beneficiarii banilor UE si ai ajutoarelor de stat, inclusi intr-un registru electronic

Sistemul IT va permite verificarea eligibilitatii beneficiarilor inainte de acordarea ajutorului de stat sau de minimis, evidentierea ultimei structuri incarcate in sistem a "intreprinderii unice" din care a facut parte beneficiarul, identificarea si remedierea rapida a eventualelor incalcari ale legislatiei in domeniul ajutorului de stat si generarea de rapoarte privind masurile de ajutor de stat/de minimis implementate, finantarile contractate, ajutoarele acordate si platite, corectiile ulterioare etc. Astfel, pe site se vor incarca informatii referitoare la masurile de ajutor de stat implementate de toti furnizorii de ajutor de stat, contractele/acordurile de finantare incheiate de furnizor/administrator cu beneficiarii, actele de acordare a ajutoarelor, dar si platile, obligatiile de rambursare si rambursarile efective de fonduri.

acum 88 luni (18 Nov 2015)

Registrul ajutoarelor de stat, care va cuprinde toti beneficiarii fondurilor europene si ai ajutoarelor de stat nationale, va deveni functional din luna ianuarie.

Registrul ajutoarelor de stat (RegAS) este o baza de date care va contine toti beneficiarii si toate ajutoarele de stat/de minimis acordate in Romania, indiferent de obiectiv, sursa de finantare, natura furnizorului s.a.m.d. Sistemul IT va permite verificarea eligibilitatii beneficiarilor inainte de acordarea ajutorului de stat sau de minimis, evidentierea ultimei structuri incarcate in sistem a "intreprinderii unice" din care a facut parte beneficiarul, identificarea si remedierea rapida a eventualelor incalcari ale legislatiei in domeniul ajutorului de stat si generarea de rapoarte privind masurile de ajutor de stat/de minimis implementate, finantarile contractate, ajutoarele acordate si platite, corectiile ulterioare etc.

Astfel, pe site se vor incarca informatii referitoare la masurile de ajutor de stat implementate de toti furnizorii de ajutor de stat, contractele/acordurile de finantare incheiate de furnizor/administrator cu beneficiarii, actele de acordare a ajutoarelor, dar si platile, obligatiile de rambursare si rambursarile efective de fonduri. In plus, sistemul informatic dispune de anumite mecanisme de administrare, care permit ajustarea nomenclatoarelor in functie de evolutia legislatiei comunitare. RegAS va fi gestionat de Consiliul Concurentei, apli-catia fiind realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Utilizatorii aplicatiei vor fi furnizorii de ajutor de stat si autoritatile implicate in monitorizarea si controlul ajutoarelor de stat si al fondurilor structurale. Cu el va fi mai usor de lucru pentru administratie, pentru ca in loc sa vehiculeze multe hartii va procesa datele electronic si va fi mult mai usor de operat pentru cei din ministere. Poate unii vor fi suparati ca nu vor beneficia de ajutoare pentru ca deja au primit, dar ar fi si mai rau pentru ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro