Beligan si istoria simpatiilor politice: de la oda "demiurgului" Ceausescu la admiratia pentru "tanarul energic" Ponta

Beligan si istoria simpatiilor politice: de la oda

O relatare din ziarul "Evenimentul Zilei", publicata in 1996 si semnata de catre Dan Andronic, compara doua dintre discursurile tinute de Beligan in momente istorice diferite: in perioada regimului Ceausescu si, noua ani mai tarziu, la cea de-a doua lansare a candidaturii lui Ion Iliescu. Am avut prilejul sa asist nu o data la indicatiile si solutiile sale pline de intelepciune, de indrazneala creatoare, de sensibilitate artistica date in diferite imprejurari muncii noastre si de aceea imi exprim intreaga admiratie si intreaga recunostinta fata de tot ceea ce intreprinde cu entuziasm pentru continua inflorire a stiintei, culturii si artei romanesti".

acum 76 luni (25 Sep 2014)

O relatare din ziarul "Evenimentul Zilei", publicata in 1996 si semnata de catre Dan Andronic, compara doua dintre discursurile tinute de Beligan in momente istorice diferite: in perioada regimului Ceausescu si, noua ani mai tarziu, la cea de-a doua lansare a candidaturii lui Ion Iliescu.

"Cuvintul tovarasului Radu Beligan la Congresul al III-lea al Educatiei Politice si Culturii Socialiste" , o redare a discursului tinut de actor, prezinta elogiile aduse de Beligan lui Nicolae Ceausescu, dar si sotiei acestuia, Elena. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca.

Click pe imagine pentru a o mari

Actorul il portretizeaza pe Ceausescu drept "un demiurg", "cel care crede cu fermitate in triumful ratiunii asupra intunericului, in valorile morale si materiale create de-a lungul altor generatii in nestavilita forta a omului care construieste o viata dupa legile adevarului si dreptatii".

"Dati-mi voie, de asemenea, sa ma inclin cu respect in fata tovarasei academician doctor inginer Elena Ceausescu", continua Radu Beligan, "pentru meritele sale unice in viata noastra politica, sociala, stiintifica si culturala. Am avut prilejul sa asist nu o data la indicatiile si solutiile sale pline de intelepciune, de indrazneala creatoare, de sensibilitate artistica date in diferite imprejurari muncii noastre si de aceea imi exprim intreaga admiratie si intreaga recunostinta fata de tot ceea ce intreprinde cu entuziasm pentru continua inflorire a stiintei, culturii si artei romanesti". Despre Iliescu: "Omul care ar putea realiza reconcilierea nationala"

In 1996, la ceremonia de lansare a candidaturii lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale, actorul Radu Beligan a sustinut un alt discurs in care l-a apreciat pe fostul presedinte PSD pentru vocatia sa politica.

"Il cunosc pe domnul Iliescu de multa vre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro