Bega salbatica de langa Timisoara. Se pot face ture cu barca, in care te simti ca in Delta Dunarii
Canalul Bega a devenit navigabila in Timisoara pe portiunea de la Uzina de Apa pana la Solventul, iar de acolo spre actuala granita cu Serbia. Se poate face baie in Bega Asociatia Equilibrum se ocupa de ani de zile cu organizarea de ture cu canoia pe Bega salbatica. Pretul unei astfel de experiente de aproximativ doua ore este de 90 de lei de persoana.
Canalul Bega a devenit navigabila in Timisoara pe portiunea de la Uzina de Apa pana la Solventul, iar de acolo spre actuala granita cu Serbia. Nu a fost niciodata amenajata pentru navigarea vapoarelor in amonte, din partea cealalta a Uzinei de Apa. Ofera un peisaj de vis pentru cei care se incumenta sa viziteze canalul cu barca. Ioan Gropsianu a decoperit aceasta placere de aproape 30 de ani.
"Este un areal splendid, atat din punct de vedere natural, cat si din punct de vedere istoric. De-a lungul timpului, vaslind zeci de ani, stand in barca si studiind malul vezi etapele construirii canalului. Mai vezi cate o borna de 200 de ani. La cativa kilometri de Timisoara gasesti locuri surprinzatoare, incarcate de o bogatie istorica", a declarat Ioan Gropsianu.
Se poate face baie in Bega
Asociatia Equilibrum se ocupa de ani de zile cu organizarea de ture cu canoia pe Bega salbatica. Sunt mai multe tronsoane: Costei-Chizatau (care este canalul Timis-Bega), Topolatul Mare-Recas, Recas-Remetea Mare, Remetea Mare-Ghiroda, acesta din urm fiind cel mai apropiat tronson de Timisoara, cat si cel mai des folosit.
"Cu cat ne neplasam mai mult de Timisoara, tronsoanele devin din ce in ce mai salbatice. Este liniste, se aud pasarelele, poti sa faci baie in Bega, apa e curata, adanca de maxim doi metri, pe fundul apei este nisip. Avem locuri unde avem sarituri in apa din copacii din zona. Avem meandre cu nuferi si broiaste testoase, un sit arheologic, conace", spune Peter Gropsian, administratorul Asociatia Equilibrum.
In 15 minute se invata vaslitul
Perspectiva de pe apa este total diferita de o drumetie pe malul apei. Peisajul este de pusta dar seamana mult cu un canal din Delta Dunarii. Se intalnesc salcii, plante de balta, nuferi, trestia, vestitii irisi, pasari, pescarusul albastru, starcul cenusiu, cel purpuriu, cormoranul, egreta, mica si mare.