Bauturile alcoolice preferate ale liderilor de stat si fetelor regale

Bauturile alcoolice preferate ale liderilor de stat si fetelor regale

De altfel, vinurile Samburesti erau preferatele nomenclaturii comuniste, dar si ale altor personalitati politice, probabil acesta fiind si motivul pentru care autorul si omul de cultura Radu Anton Roman a scris urmatoarele cuvinte despre Cabernet-ul Sauvignon de Samburesti: Solemn ca o declaratie interguvernamentala de razboi rece, arogant ca un grof ungur, sumbru si catifelat ca hainele de doliu ale reginelor Spaniei, Cabernet Sauvignon-ul de Samburesti paseste triumfator si majestuos prin lume, imbracat cum niciun alt vin iesit din matca romaneasca n-a facut-o inca: e frumos la culoare ca un inger negru.

acum 100 luni (20 Aug 2015)

Fostul ministru de externe Stefan Andrei dezvaluia intr-un interviu ca Nicolae Ceausescu nu era un pretentios in privinta alcoolului, dar ca savura cu placere cate o tuica buna, Cabernetul de Samburesti si Galbena de Odobesti. Elena Ceausescu, in schimb, era foarte interesata de ceea ce beau la reuniunile oficiale sotiile liderilor de stat si din snobism ajunsese sa aprecieze sampania frantuzeasca, ginul tonic si sherry.

Traducatoarea de limba engleza Violeta Nastasescu, profesoara care i-a insotit pe sotii Ceausescu in vizitele din strainatate, dezvaluia intr-un interviu cum a descoperit Elena Ceausescu sherry-ul, dupa ce au fost primiti de Regina la Londra, iar Majestatea Sa a luat un paharel de pe o tava. I-a placut si de atunci, la receptii, a vrut sherry. Ei ii placea sa mai guste bautura, bea sampanie, un pahar de vin, gin tonic, dar nu tarie."

FOTO ceausescunicolae.wordpress.com

Fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej avea preferinte alcoolice destul de burgheze. Aprecia coniacul frantuzesc de cea mai buna calitate, la fel si regele Carol al II-lea, dar acesta mai avea pofta din cand in cand de un Armagnac, un tip de brandy, dupa cum spunea scriitorul Dan Ciachir. Acesta ar fi cerut ca la mesele pe care le organiza sa se afle si vinuri de Samburesti, cel mai probabil cabernetul. De altfel, vinurile Samburesti erau preferatele nomenclaturii comuniste, dar si ale altor personalitati politice, probabil acesta fiind si motivul pentru care autorul si omul de cultura Radu Anton Roman a scris urmatoarele cuvinte despre Cabernet-ul Sauvignon de Samburesti:

Solemn ca o declaratie interguvernamentala de razboi rece, arogant ca un grof ungur, sumbru si catifelat ca hainele de doliu ale reginelor Spaniei, Cabernet Sauvignon-ul de Samburesti paseste triumfator si majestuos prin lume, imbracat cum niciun alt vin iesit din matca romaneasca n-a facut-o inca: e frumos la culoare ca un inger negru. Are un parfum dur, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro