Batranii de 70 de ani din Baragan care se pregatesc pentru o iarna cumplita. "Sper sa nu mai avem zapada de opt metri in jurul casei"

Batranii de 70 de ani din Baragan care se pregatesc pentru o iarna cumplita.

"M-am tinut de capul celor de la Primarie ca sa imi impadureasca bucata asta de teren de langa gard. Au renuntat la animalele mari din grajd si au pastrat doar pasarile, pe care le-ar putea adaposti mai usor, in cazul unei inzapeziri, si-au facut provizii de lemne gata taiate, pe care le-au depozitat intr-un sopron lipit de peretele casei. Noi avem utilaje pentru deszapezire si material antiderapant iar daca va fi nevoie sa interbvenim, vom face echipe de interventie cu cei de la ajutorul social", ne-a declarant Ion Andrei, primarul comunei Smeeni.

acum 78 luni (16 Nov 2017)

Sotii Dragomir locuiesc la marginea satului Smeeni, la crivat, cum spun localnicii, unde se sparg toti curentii adusi din imensul Baragan. Climatul este specific stepei, cu veri fierbinti si uscate si ierni geroase, influentate de bataia crivatului. Sotii Iulian si Luxa Dragomir au peste 70 de ani si viata le-a rezervat multe pana acum. Ierni ca in 2012 si 2014 nu mai vazusera insa de multi ani. "Eu nu mai vazusem de mult zapezi cat casa pana acum, la batranete. Urcam, faceam trepte pana la grajd, mergeam si apoi coboram ca sa ajung la usa", povesteste batranul. Si-a plantat perdea forestiera ca sa tina zapada departe de gospodaria sa Iulian Dragomir, Nea Ulica asa cum i se spune in sat, isi aduce aminte ca iernile grele s-au repetat la doi ani, in 2012 si in 2014. Vantul sufla in rafale cu viteze de aproape 100 de kilometri pe ora, vizibilitatea era zero iar viscolul iti taia respiratia daca aveai indrazneala sa-i tii piept.

"M-am tinut de capul celor de la Primarie ca sa imi impadureasca bucata asta de teren de langa gard. Acum, daca vine iar prapadul, sper sa nu mai am zapada de opt metri in jurul casei", ne spune batranul. Sotii Dragomir sunt primii din Smeeni carora, de fiecare data cand ninge si este viscol, le intra zapada in casa. Ca sa nu mai aiba de suferit ca pana acum, batranii si-au luat masuri de precautie. Ajutati de copii, ei si-au prelungit streasina si au montat un perete din plastic, pentru a nu mai permite zapezii sa le patrunda in casa. Au renuntat la animalele mari din grajd si au pastrat doar pasarile, pe care le-ar putea adaposti mai usor, in cazul unei inzapeziri, si-au facut provizii de lemne gata taiate, pe care le-au depozitat intr-un sopron lipit de peretele casei. "Ne-am luat cativa saci de cartofi, ne-am pus muraturi, avem doua frigidere pline cu compot de visine, avem varza si cruda si murata. Cand ninge, totul in jur este acoperit de zapada, iar satenii de la marginea localitatii Smeeni abia reusesc sa-si sape cai pentru a se p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro