Bataliile lui Stefan cel Mare cu Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes

Bataliile lui Stefan cel Mare cu Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes

In primii ani de domnie, voievodul Stefan cel Mare a reusit sa se apropie intr-un fel sau altul de catre conducatorii Poloniei si Ungariei. "Va leato 6978 (1470), intr-aceia vreme intra zavistiia intre Stefan voda si intre Radul voda, domnul muntenesc, pre obiceiul firei omenesti de ce are, de aceia pofteste mai mult, de nu-i ajunse lui Stefan voda ale sale sa le tie si sa le sprijineasca, ci de lacomie, ce nu era al lui, inca vrea sa coprinza.

acum 82 luni (4 Jun 2017)

In primii ani de domnie, voievodul Stefan cel Mare a reusit sa se apropie intr-un fel sau altul de catre conducatorii Poloniei si Ungariei. Dupa ce s-a asigurat de sprijinul celor doua tari in cazul unui razboi cu turcii, domnitorul moldovean si-a pus in gand sa desemneze la conducerea Tarii Romanesti un voievod apropiat lui, dorind sa-l alunge pe Radu cel Frumos, vasalul Imperiului Otoman.

La data de 27 februarie 1470, Stefan cel Mare patrunde cu armata sa in Muntenia, unde jefuieste tot pana la Braila, pe care o arde. Voievodul muntean, Radu cel Frumos a reusit sa intoarca cativa boieri moldoveni impotriva lui Stefan cel Mare, insa domnitorul moldovean afla de consipratie si ii omoara pe boierii tradatori.

"Va leato 6978 (1470), intr-aceia vreme intra zavistiia intre Stefan voda si intre Radul voda, domnul muntenesc, pre obiceiul firei omenesti de ce are, de aceia pofteste mai mult, de nu-i ajunse lui Stefan voda ale sale sa le tie si sa le sprijineasca, ci de lacomie, ce nu era al lui, inca vrea sa coprinza. Strans-au tara si slujitorii sai si au intratu in Tara Munteneasca, de au pradatu marginea, fevruarie 27 dni si au arsu Braila in saptamana alba, marti.

Anul urmator, in luna februarie 1471, Stefan cel Mare are o noua batalie cu Radu cel Frumos, de aceasta data la Soci. La sfarsitul toamnei aceluiasi an, Stefan ataca din nou Tara Romaneasca, la data de 18 noiembrie, reusind sa-l bata din nou pe Radu cel Frumos, la Cursul Apei.

"Radu fuge in cetatea Dimbovita, probabil o cetatuie a Bucurestilor, este incunjurat si aice de Stefan, dar scapa peste Dunare, lasind in minele biruitorului pe sotia lui Maria, pe fata lui Vochita si toate avutiile sale.

"Atacurile lui Stefan cel Mare contra lui Radu cel Frumos suparase pe Turci. (...) dar lui Stefan cel putin ii fu invoita rasbunarea, cind atunci el cauta sa indrepte, de si prea tirziu, gresala facu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro