Batalia surda si fara obiective pentru postul Romaniei de comisar european

Batalia surda si fara obiective pentru postul Romaniei de comisar european

Morten B?dskov S&D Min Non Non Espagne Oui Miguel Arias Canete PPE Min Non Non Estonie Oui Andrus Ansip ALDE PM Non Non Finlande Oui Jirki Katainen PPE PM Non Non Economie France Oui Pierre Moscovici S&D Min Non Non Economie Grece Oui Dimitris Avramopoulos PPE Min Non Non Immigration Hongrie Oui Tibor Navracsics PPE Min Non Non Irlande Oui Phil Hogan PPE Min Non Non Agriculture Italie Oui Federica Mogherini S&D Min Oui Non Haut representant Lettonie Oui Valdis Dombrovskis PPE PM Non Non Lituanie Oui Vytenis Andriukaitis S&D Min Non Non Luxembourg Oui Jean-Claude Juncker PPE PM Non Non President Malte Oui Karmenu Vella S&D Min Non Non Pays-Bas Cite Jer.

acum 71 luni (31 Aug 2014)

>

Poate este util sa precizam cateva elemente componente ale discutiei si mizelor reale, aceleasi pentru Romania ca si pentru toate statele membre ale clubului european, dominat de legi foarte stricte si rationamente politice care tin seama de structura actuala a echilibrului care caracterizeaza peisajul politic institutional european, cel rezultat dupa alegerile europarlamentare din acest an.

Primul element este legat (sau nu) de raspunsul la o intrebare esentiala: o tara numeste o persoana pe locul care-i revine de drept prin prevederile Tratatului de la Lisabona doar fiindca trebuie umplut un loc in schema, sau propunerea respectiva vine ca urmare logica a dorintei unei tari de a-si impune un anume set de prioritati (esentiale pentru ea, dar posibil foarte importante pentru intrega dezvoltare a proiectului european), prioritati inscrise ca atare ca parte integranta in proiectul sau national, in ceea desemnam prin sintagma "proiect de tara"?

Nu este vorba despre programul de guvernare, ci de ceva cu mult mai important si mai amplu, o viziune exhaustiva asupra ceea ce clasa politica reunita si-ar dori pentru Romania unei perioade mai largi de timp.

Daca acestea ar fi existat, atunci alegerea unui comisar roman si batalia pentru un anume portofoliu ar fi fost parte integranta directa a viziunii asupra prioritatilor romanesti, caci ne-am fi luptat pentru acel portofoliu pentru ca realizarea exemplara a unei politici europene in domeniu ar fi afectat in bine, in mod nemijlocit, dezvoltarea sectorului respectiv, decretat ca prioritate nationala.

Ne-am fi dorit oare sa anuntam ca Romania isi va centra efortul national pentru transformarea sa intr-o mare putere agricola, mizand pe atuurile naturale certe dar si pe situatia specifica in care produsele bio devin urmatoarea piata economica majora a Europei si a SUA?

Numai ca, de ani de zile, mai ales in perioada campaniilor electorale, se tot vorbeste despre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro