Batalia de la Tiganca, cea mai sangeroasa lupta data de romani pentru reintregirea tarii. Peste 10.000 de soldati au murit sau au fost dati disparuti

Batalia de la Tiganca, cea mai sangeroasa lupta data de romani pentru reintregirea tarii. Peste 10.000 de soldati au murit sau au fost dati disparuti

"In cea mai grea zi din luptele de la Prut, in ziua de 12 iulie, cind, timpo de 16 ore neintrerupt inamicul se arunca cu forte noi si masive in numeroase contraatacuri, cautind sa sfarme capul de pod de la Falciu,in sectorul Diviziei si la legatura acesteia cu stinga Diviziei 21 infanterie, regimentele 1/2 si 2/9 vinatori garda opun o rezistenta inversunata si fara ragaz, resping numeroasele atacuri inamice, superioare mult in numar si armament si azvirle in lupta pionierii, rezervele, grupurile de comanda si, luptind in repetate rinduri corp la corp, reusesc prin mentinerea pozitiei sa inscrie in istorie o pagina de adevarata glorie", a precizat generalul Nicolae Sova.

acum 49 luni (29 Sep 2016)

La data de 22 de iunie 1941, Romania a intrat in cel de-Al Doilea Razboi Mondial impotriva Uniunii Sovietice, acest act reprezentand un raspuns la rapirea de catre sovietici a Basarabiei, Nordului Bucovinei si a unei parti din tinutul Herta, la 28 iunie 1940. Generalul Ion Antonescu a ordonat armatei sa treaca Prutul si sa elibereze Basarabia si Bucovina de sub jugul bolsevic, explicand motivele si obiectivele urmarite de aceasta interventie a Romaniei in razboi.

Regele Mihai I i-a trimis si el o telegrama lui Antonescu prin care il incuraja sa recupereze Bucovina si Basarabia, urmand Armatei Romane sanatate si putere in actiunea ei de a recupera teritoriile pierdute.

"In clipele cind trupele noastre trec Prutul si codrii Bucovinei pentru a intregi sfinta tara a Moldovei lui Stefan cel Mare, neamul intreg si cu mine traim bucuria zilelor de glorie strabuna, iar ostasilor nostri bravi le urez sanatate si putere ca sa statorniceasca pentru vecie dreptele granite ale neamului.

"Prin batalia de la Tiganca se intelege ansamblul luptelor grele purtate pentru fortarea liniei Falciu - Bogdanesti si cucerirea zonei puternic fortificate de dincolo de Prut, cu centrul in localitatea Tiganca, lupte care au luat forme extrem de dure in zilele de 4-12 iulie. Acest sector era extrem de important ca urmare a pozitiei sale pe Prutul mijlociu, a existentei celor doua poduri, de sosea si cale ferata, la intersectia unor linii de comunicatie din Basarabia centrala si de sud - est. Configuratia terenului a creat probleme ofensivei: dincolo de Prut se intindea o lunca joasa, pe valea Tigheciului, urmata de dealurile Toceni, Cania, Epureni, intreaga zona dispunand de puternice linii intarite.

4.271 de soldati romani au murit, 12.326 au fost raniti, iar 6.168 au fost dati disparuti

Intre Armata Romana si cea sovietica au avut loc lupte extrem de sangeroase la Tiganca, St... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro