Bataia nu e rupta din rai. "Daca toleranta fata de furt e periculoasa, cea fata de violenta e extrem de periculoasa"
Departe de a fi despre prezumtia de nevinovatie a hotului, proverbul vine sa sublinieze ca ai putea, intr-o afacere, de exemplu, sa incepi cu o mica furaciune, cu o mica ilegalitate, pentru ca apoi sa dobandesti bunuri pe cai cinstite (multi oameni de afaceri recunosc, mai in gluma, mai in serios, ca pot fi intrebati despre cel de-al zecelea milion, despre cel de-al noualea etc., dar ca prefera sa nu fie intrebati despre felul cum au facut primul milion).
>
Vorbeam saptamana trecuta despre proverbul "hotul neprins e negustor cinstit", accentuand toleranta romanilor fata de fenomenul social al furtului. Departe de a fi despre prezumtia de nevinovatie a hotului, proverbul vine sa sublinieze ca ai putea, intr-o afacere, de exemplu, sa incepi cu o mica furaciune, cu o mica ilegalitate, pentru ca apoi sa dobandesti bunuri pe cai cinstite (multi oameni de afaceri recunosc, mai in gluma, mai in serios, ca pot fi intrebati despre cel de-al zecelea milion, despre cel de-al noualea etc., dar ca prefera sa nu fie intrebati despre felul cum au facut primul milion).
Daca toleranta fata de furt este periculoasa, toleranta fata de violenta este extrem de periculoasa, extrem de daunatoare pentru comunitate. Primul argument care imi vine in minte este ca de data asta consecintele actelor de violenta se vor resimti pe termen lung si foarte lung. In special, in cazul violentei asupra copiilor, consecinta va fi ca si acesti copii vor fi la randul lor (in marea lor majoritate) la fel de violenti ca si parintii lor.
Vedem zilnic in jurul nostru multe feluri de violenta, jurnalele de stiri fiind pline de cazuri de violente asupra copiilor, femeilor, batranilor, asupra unor persoane de alta etnie, religie etc. Incepand cu desenele animate, cu emisiuni de televiziune, cu transmisii din Parlament, cu oameni politici ce folosesc injuraturi sau amenintari (cea mai recenta fiind amenintarea cu moartea (!?) transmisa maghiarilor de catre premierul Romaniei), cu violuri sau ucideri in public, spuneam, in aceste conditii de violenta cotidiana, fiecare dintre noi se simte agresat si reactioneaza, constient sau inconstient, la toti acesti stimuli veniti din mediul social si politic. Daca mai punem la socoteala continua agresiune la care guvernele Romaniei din ultimii ani supun populatia (prin saracire, infometare, lipsa de educatie sau de asigurare a conditiilor minime de viata decenta etc), avem o imagine a unei tari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro