Baronii locali de peste tot nu vor sa depinda de centru

Alegerea presedintilor de consilii judetene de catre consilieri, votata de comisia electorala, agita apele in partidele politice. "Exista pozitii divergente: una sustinuta de catre domnul Zgonea si de catre mine si alta sustinuta de catre domnul Marian Oprisan privind cum sa voteze parlamentarii nostri referitor la modul de alegere a presedintilor de CJ. De fapt, asistam, asa cum este si cazul bugetului pe 2015, la dorinta PSD si a lumii politice a Bucurestiului de a controla absolut tot, pentru ca una e sa alegi un presedinte din randul consilierilor, unde influenta partidelor politice are o insemnatate deosebita, si alta este sa fie ales de populatie", a comentat Sorin Frunzaverde, presedintele CJ Caras-Severin.

acum 115 luni (20 Feb 2015)

Alegerea presedintilor de consilii judetene de catre consilieri, votata de comisia electorala, agita apele in partidele politice.

Liderii partidelor politice incearca sa limiteze puterea presedintilor de consilii judetene anuland regula prin care acestia erau alesi uninominal. Comisia de cod electoral a decis ca ei sa fie alesi de catre consilierii judeteni, asa cum s-a intamplat in Romania pana in 2004. Cum consilierii judeteni sunt alesi pe lista de partid, liderii de la centru vor putea influenta desemnarea sefilor de judete. Masura este contestata de sefii de CJ, atat din interiorul PSD, cat si de cei din PNL. Cu

mici exceptii, acestia cer mentinerea actualei reguli privind alegerea intr-un singur tur de scrutin, pentru ca in aceste conditii ar porni ca favoriti, deoarece ar putea fi alesi cu procente mici. Nici politicienii de la centru, nici cei din teritoriu nu vor, in mod real, alegeri in doua tururi de scrutin, care ar oferi o legitimitate crescuta celor care castiga. PNL a propus alegerea presedintilor de consilii judetene uninominal, in doua tururi de scrutin, iar PSD a solicitat sa fie alesi intr-un singur tur, asa cum este si in prezent. In acel moment, presedintele comisiei, Valeriu Zgonea (PSD), a inaintat o asa-zisa solutie de compromis, care fusese discutata informal intre reprezentantii partidelor: alegerea sefilor de judete de catre consilieri. La sedinta conducerii PSD, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a cerut demisia lui Valeriu Zgonea de la conducerea Camerei Deputatilor si din fruntea Comisiei de cod electoral. "Am trecut prin experienta votului indirect, cand un presedinte de CJ era ales de 20-30 consilieri, si aceasta formula a generat coruptie pentru ca pe baza de bani unii consilieri au fost mituiti si s-au facut majoritati altele decat cele alese de cetateni.

Pe de alta parte dam posibilitatea partidelor politice din Capitala sa stabileasca cine sunt presedintii de CJ", a comentat, nem... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro