Baronii incompatibili, la un pas de salvare
In fapt si in drept, este vorba despre o interpretare de catre organismele de specialitate ca fiind subiectiva, care insa, isi gaseste sorgintea intr-o serie de prevederi legale contradictorii pe care le regasim in Legea admnistratiei publice locale, coroborate cu cele ale Legii serviciilor comunitare de utilitati publice", se arata in expunerea de motive.
Senatul are pe ordinea de zi un proiect care le-ar permite alesilor locali sa faca parte din CA sau AGA fara a mai fi declarati incompatibili.
Proiectul a fost la un pas de votul final, fiind inclus pe ordinea de zi a Senatului, miercuri, in aceeasi zi cu cererile de arestare pentru Dan Sova si Darius Valcov. Or, dupa cum demonstrase chiar votul in cazul Sova, la momentul respectiv erau greu de obtinut cele 85 de voturi necesare, fara de care legea nu ar fi fost aprobata. Proiectul este initiat de mai multi senatori PSD, printre care si Gabriela Vranceanu Firea si este ecoul presiunilor facute de alesii locali social-democrati asupra conducerii centrale. "Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective", prevede proiectul de lege. Acest articol, daca ar fi aprobat si de Senat ar anula prevederile legislatiei in vigoare (legea 161/2003 dar si legea ANI), care le interzice alesilor locali sa faca parte din CA si AGA ale asociatiilor de interes local, sanctiunea fiind pierderea mandatului. De altfel, pentru a se asigura ca anuleaza posibilitatile de actiune ale ANI, initiatorii proiectului au prevazut expres ca "orice alte dispozitii contrare in materie se abroga". Mai mult, alesii locali vor putea face parte si din consiliile de administratie, pe baza prevederii din lege ca un consiliu este format din cel putin membri AGA, din care primarii si sefii de judete au primit deja dreptul sa faca parte. Proiectul de lege a fost justificat de catre initiatori prin faptul ca regimul incompatibilitatilor reprezinta "o problema deosebit de grava cu care se confrunta alesii locali". "Concret, reprezentarea unitatilor admnistrativ-teritoriale in adunarea generala a asociatiei si in Colegiul director de catre primari, respectiv presedintii Consiliilor judetene, a fost apreciata de catre organismele de specialitate ca fii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro