Baronii au picat testul Dragnea. Ce va face Ponta?

Rezolutia "Integritate si responsabilitate politica", adoptata de Consiliul National al PSD pe 20 martie 2015, prevede, la punctul 4, ca "membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid". Evident, sanctiunile ar trebui sa i se aplice lui Dragnea, care a fost condamnat (in dosarul instrumentat de Directia Nationala Anticorup-tie) pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, infractiune asimilata, conform Legii nr. - Gabriela Firea, presedinte PSD Ilfov "Deoarece Liviu Dragnea a fost pedepsit pentru faptul ca si-a facut datoria in mod exemplar fata de partidul pe care il conduce ca presedinte executiv alaturi de presedintele Victor Ponta, ii solicitam sa renunte la demisia anuntata si ne reafirmam sprijinul pentru echipa: Victor Ponta - presedinte si Liviu Dragnea - presedinte executiv."

acum 84 luni (18 May 2015)

Condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, Liviu Dragnea a anuntat ca demisioneaza din Guvern.

Demisia din Guvernul Ponta era aproape inevitabila pentru Liviu Dragnea, odata pro-nuntata condamnarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in prima instanta. In teorie, presedintele executiv al PSD ar fi putut sa se agate de sefia Ministerului Dezvoltarii Regionale, dar prejudiciile de imagine, in special in plan extern, ar fi fost uriase. De la Relu Fenechiu incoace (condamnat definitiv cand era in functia de ministru al Transporturilor), toti membrii Guvernului implicati in dosare penale (Dan Sova, Ecaterina Andronescu, Cristian David, etc.) au facut pasul inapoi din timp sau macar la momentul inceperii urmaririi penale (vezi cazul Darius Valcov, care si-a prezentat demisia la cateva zile dupa ce procurorii i-au adus la cunostinta faptele de care era suspectat).

Prin urmare, vinerea trecuta, la cateva ore de la pronuntarea sentintei in dosarul referendumului din 2012, Dragnea a mers la Palatul Victoria si si-a prezentat demisia, punctand totodata ca se considera in continuare nevinovat. La randul sau, premierul Ponta, dincolo de declaratiile de victimizare a lui Dragnea, nu a precizat daca i-a aprobat acestuia demisia, de cand intra ea in vigoare, daca va fi un interimar la MDRAP si cand va fi facuta o noua nominalizare. Oricum, sambata, Dragnea a asistat, la Targu Jiu si Craiova, in calitate de ministru, alaturi de Victor Ponta, la semnarea contractelor de executie pentru doua stadioane. Acesta a anuntat, tot vinerea trecuta, ca va merge astazi la sediul din Kiseleff, la sedinta Biroului Permanent al PSD, pentru a-si depune mandatul de presedinte executiv al partidului. Totusi, lucrurile pot lua si alta turnura, daca ne uitam la numarul mare de filiale care s-au repezit in weekend sa-si prezinte public sustinerea pentru baronul de Teleorman si la unele nuante pe care social-democratii au grija sa le introduca cand vine vorba despre sanct... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro