Barometru: nivelul de incredere al romanilor in DNA a crescut la 63% in ultimele luni

Barometru: nivelul de incredere al romanilor in DNA a crescut la 63% in ultimele luni

In Ministerul Justitiei, de asemenea, au incredere multa sau foarte multa 38% dintre intervievati, in timp ce 57% dintre ei spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere in acest minister. Laura Codruta Kovesi mai de incredere decat Monica Macovei In Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, au multa sau foarte multa incredere 43% dintre persoanele intervievate, in timp ce 45% spun ca au putina sau foarte putina incredere in aceasta, iar 9% declara ca nu o cunosc. Aproximativ jumatate dintre acestea, de asemenea, apreciaza ca au fost tratate bine sau foarte bine atunci cand au avut de a face cu sistemul de justitie - 52% -, in timp ce 47% apreciaza ca au fost tratate mai degraba prost sau foarte prost.

acum 95 luni (12 Mar 2015)

Mai exact, 49% din persoanele intervievate spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 40% considera ca acestea merg intr-o directie gresita. Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o parere foarte buna sau buna despre faptul ca, in ultimele luni, multi oameni politici sunt acuzati de coruptie, sunt condamnati sau arestati preventiv. In acelasi timp, cumulativ, o proportie covarsitoare a respondentilor, 95%, este de parere ca in Romania coruptia este foarte raspandita (70%) sau destul de raspandita (25%). Aproape jumatate dintre intervievati considera ca este mai raspandita coruptia in administratia centrala decat in cea locala, in timp ce 16% cred ca este invers, iar 31% considera ca, de fapt, coruptia este raspandita in egala masura atat la nivelul administratiei locale, cat si la nivelul celei centrale.

Respondentii cu studii medii tind sa vada in proportie mai ridicata coruptie la nivel central, cei fara studii la nivel local, iar cei cu studii superioare cred in proportie mai ridicata ca este raspandita atat la nivel central, cat si la nivel local. Cu toate acestea, majoritatea respondentilor crediteaza transmisiunile televizate cu incredere in ceea ce priveste contributia lor la diminuarea fenomenului coruptiei, 36% spunand ca sunt siguri ca acestea pot contribui la acest lucru, iar 41% considerand ca probabil acest lucru se intampla. Studiul releva, totodata, ca DNA beneficiaza de cea mai ridicata incredere din partea publicului.De altfel, conform comunicatului IRES in care sunt prezentate rezultatele barometrului, toate institutiile care activeaza in sistemul juridic din Romania beneficiaza de nivele de incredere superioare majoritatii institutiilor din Romania. In justitia din Romania, in general, au incredere multa sau foarte multa 41% dintre respondenti, in timp ce 56% spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere. Barbatii declara ca au multa sau foarte multa incredere in justitie in propor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro