Barack Obama indeamna NATO, de la Hanovra, sa sustina Polonia, Romania si tarile baltice in fata Rusiei

Barack Obama indeamna NATO, de la Hanovra, sa sustina Polonia, Romania si tarile baltice in fata Rusiei

Minisummit gazduit de Merkel Obama urmeaza sa-si reitereze ingrijorarile luni dupa-amiaza, in cadrul unui minisummit la care a fost invitat, la Hanovra, de gazda sa, cancelarul Angela Merkel, alaturi de sefii guvernelor britanic David Cameron si italian Matteo Renzi si de presedintele francez Francois Hollande. Vizita lui Obama in Germania, ultima pe care o efectueaza in calitate de presedinte al Statelor Unite in aceasta tara, constituie totodata o ocazie de a-i acorda lui Merkel, pe care a acoperit-o de laude, statutul de lider al Europei si de a pleda alaturi de ea in favoarea deblocarii negocierilor in curs asupra proiectului Acordului de liber-schimb (TTIP sau TAFTA).

acum 94 luni (25 Apr 2016)

Apel la o Europa unita

Barack Obama a indemnat luni Europa sa ramana "puternica si unita", in contextul in care proiectul european se confrunta cu o criza fara precedent, pe fondul amenintarii iesirii Regatului Unit din UE (Brexit) si ascensiunii populismului.

"Statele Unite si intreaga lume au nevoie de o Europa puternica, prospera, democratica si unita", a declarat presedintele american in discursul pe care l-a sustinut la Hanovra, in nordul Germaniei, subliniind ca batranul continent se afla intr-un moment "decisiv" al istoriei sale.

Dupa ce i-a avertizat la sfarsitul saptamanii pe britanici, la Londra, in legatura cu o eventuala iesire a tarii din UE, Obama a ales Germania pentru a-si sublinia mesajul, subliniind asupra importantei unitatii Europei intr-un moment in care proiectul constructiei europene este pus in discutie asa cum nu a mai fost pus de la lansarea sa, dupa Al Doilea Razboi Mondial, noteaza AFP, potrivit news.ro.

"In secolul trecut, in doua randuri intr-o perioada de 30 de ani, fortele imperiilor, intolerantei si nationalismului extrem au consumat si redus la ruina acest continent", a avertizat el.

Tinand cont de acest trecut belicos, Obama si-a exprimat ingrijorarea fata de indoielile care-i afecteaza in prezent pe europeni.

"Daca o Europa unita, pasnica, democratica si orientata catre economia de piata incepe sa se indoiasca de ea insasi, sa-si puna in discutie progresele realizate in aceste ultime decenii, atunci (...) acest lucru le va consolida pozitia celor care spun asta nu poate merge si va sustine comunitarismul", a insistat presedintele american.

In aceasta privinta el a tinut sa "aminteasca (faptul) ca tarile noastre au mai mult succes si sunt mai in securitate atunci cand integreaza oameni din toate orizonturile si credintele (...), iar acest lucru conteaza pentru cetatenii nostri care sunt musulmani".

Fragilizarea Europei, in fata multiplelor prov... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro