Barack Obama a anuntat masurile speciale pentru controlul armelor de foc si reducerea atacurilor armate

Barack Obama a anuntat masurile speciale pentru controlul armelor de foc si reducerea atacurilor armate

Atacul armat de luna trecuta de la San Bernardino - soldat cu 14 morti -, comis de un cuplu de musulmani radicalizati aparent inspirati de Statul Islamic (SI), a determinat echipa prezidentiala sa incerce din nou sa legifereze - de aceasta prin decret. "Am putine de spus cu o certitudine de 100% despre ceea ce vor face Curtea Suprema si alte jurisdictii, dar sunt 100% sigur ca niciun tribunal nu va spune ca a cere un nivel mai mare de control in legatura cu antecedentele incalca al Doilea Amendament", a subliniat John Donohue, un profesor de drept de la Universitatea Stanford.

acum 79 luni (5 Jan 2016)

Este vorba de masuri introduse intr-o ordonanta executiva, o manevra menita sa evite o decizie a Congresului, reticent sa adopte legi pentru diminuarea accesului la arme de foc. Obama: Al Doilea Amendament, respectat de noile masuri privind armele de foc

"Noile masuri nu intra in contradictie cu al Doilea Amendament", care garanteaza dreptul de a purta o arma de foc, a declarat Obama.

"Congresul este tinut ostatic de grupurile de lobby proarme, dar Statele Unite ale Americii nu pot fi tinute ostatice.

Masurile lui Obama

Barack Obama propune inasprirea criteriilor de obtinere a unui permis de vanzare de arme, pentru a-i include si pe cei care comercializeaza arme pe internet. Magazinele care vand arme de foc vor avea nevoie de licente speciale emise de Biroul pentru Alcool, Arme de foc si Explozibil. O persoana care va vinde arme fara un permis dupa noile criterii risca o pedeapsa de cinci ani de inchisoare si plata unei amenzi de 250.000 de dolari. Obama a cerut FBI sa angajeze inca 230 de examinatori, pentru a spori cu 50% efectivele Sistemului National de Verificare Rapida a Antecedentelor (NCIS) si pentru a permite efectuarea verificarilor 24 de ore din 24 si sapte zile din sapte.

Liderul de la Casa Alba propune de asemenea "un nou dialog" cu statele americane pentru ca autoritatile locale sa transmita toate informatiile cerute catre baza de date federala, fiind vizate in special cazurile de violenta familiala si manifestarile de tulburare mentala. In acest sens, urmatorul buget american va prevedea finantarea a 200 de posturi noi la Biroul pentru Arme, Expozibili, Alcool si Tutun (ATF), cu scopul de ameliora aplicarea legilor privind controlul armelor de foc aflate in vigoare.

In plus, presedintele american vrea ca ajutorul destinat persoanelor care sufera de tulburari mentale grave sa fie suplimentat cu 500 de milio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro