Banicioiu: Unii refugiati care vor ajunge in Romania ar putea avea poliomielita

Banicioiu: Unii refugiati care vor ajunge in Romania ar putea avea poliomielita

Ministrul Sanatatii a fost intrebat, joi, care sunt masurile pe care le va lua Ministerul Sanatatii pentru posibile cazuri de poliomelita care ar putea aparea ca urmare sosirii in tara a unor refugiati din zonele cu risc crescut prind aceasta boala, el raspunzand ca imigrantii vor fi cazati in centrele speciale, unde vor fi evaluati medical si monitorizati. Pe langa monitorizarea apelor, Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, monitorizeaza cazurile de poliomielita, dar si cazurile de paralizie acuta flasca, suferinta care poate fi produsa de infectia cu virus poliomielitic, dar nu avem niciun fel de indicatie ca acest virus ar circula in Romania", a adaugat Rafila, potrivit Mediafax.

acum 103 luni (10 Sep 2015)

Ministrul Sanatatii a fost intrebat, joi, care sunt masurile pe care le va lua Ministerul Sanatatii pentru posibile cazuri de poliomelita care ar putea aparea ca urmare sosirii in tara a unor refugiati din zonele cu risc crescut prind aceasta boala, el raspunzand ca imigrantii vor fi cazati in centrele speciale, unde vor fi evaluati medical si monitorizati. Refugiatii care vin de acolo ar putea avea acest virus si de aceea vom lua masurile care se impun - vom monitoriza si unde va fi cazul vom vaccina populatia care vine din respectivele zone", a afirmat ministrul Sanatatii, citat de Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, joi, ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis ca problema raspandirii virusurilor poliomielitei constituie urgenta de sanatate publica de importanta internationala, recomandand vaccinarea celor care calatoresc in Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalia, Siria si Ucraina.

Vaccinarea se va face cu patru saptamani inaintea calatoriei sau pentru cazuri de urgenta chiar inaintea plecarii si va fi consemnata pe un format tip al OMS "Certificat de vaccinare sau profilaxie" (carnetul galben).

Alerta MAE: Virusurile poliomielitei, raspandite in mai multe tari OMS: Poliomielita a revenit pentru ca populatia nu s-a mai vaccinat

Victor Olsavszky, reprezentantul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), a declarat, luni, ca cele doua cazuri de poliomielita depistate recent in Ucraina sunt rezultatul scaderii drastice a vaccinarii, fiind cauzate de virusul vaccinal, ci nu de cel salbatic.

"In Ucraina acoperirea vaccinala a scazut foarte mult, aproape de 40 la suta, fata de Romania, cu peste 85 la suta, comparativ cu ce recomanda OMS, de 95 la suta, comparativ cu ce avea Romania in 2000 - 98 la suta. Riscul cresterii cazurilor de poliomielit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro