Bani fierbinti pentru CE Hunedoara

Guvernul va imprumuta Complexul Energetic Hunedoara cu 167 milioane lei, ca ajutor de stat individual pentru salvare, decizie ce vine cu o intarziere de doua luni dupa ce ajutorul a fost acceptat de catre Comisia Europeana. "Neincasarea ajutorului de salvare in forma in care a fost acesta aprobat la 21 aprilie 2015 de catre Comisia Europeana a redus sansele societatii de a achizitiona, in integralitate, certificatele de emisii de gaze cu efect de sera care ii reveneau (…) potrivit prevederilor HG", spunea intr-un comunicat de presa din aprilie conducerea CE Hunedoara.

acum 104 luni (30 Jun 2015)

Guvernul va imprumuta Complexul Energetic Hunedoara cu 167 milioane lei, ca ajutor de stat individual pentru salvare, decizie ce vine cu o intarziere de doua luni dupa ce ajutorul a fost acceptat de catre Comisia Europeana.

Ajutorul acordat de stat Complexului Energetic Hunedoara este insa conditionat de prezentarea unor garantii, totodata conducerea CE Hunedoara avand obligatia de a redacta un plan de lichidare voluntara daca imprumutul nu este restituit sau daca unitatea nu va prezenta un program de restructurare.

Imprumutul va fi acordat in doua transe, pe o perioada de sase luni, pentru acoperirea necesarului de lichiditati, pe baza unei analize economico-financiare realizate de Eximbank, iar valoarea garantiilor va trebui sa acopere cel putin 120% din imprumut. Agentia Nationala de Administrare Fiscala va institui sechestre asiguratorii asupra unor bunuri imobile, conform unei decizii adoptate ieri de Guvern. Prima transa din imprumut va fi in cuantum de 98,4 milioane lei, iar a doua transa se va ridica la 68,5 milioane lei, aceasta a doua transa fiind insa conditionata de rambursarea unui alt imprumut pe care Guvernul l-a mai acordat complexului energetic, in luna mai, pentru trei luni, in valoare de 40 milioane lei.

CE Hunedoara va restitui imprumutul din surse proprii, dar va putea beneficia de o prelungire a perioadei de acordare a imprumutului in cazul in care prezinta un program de restructurare avizat si de Comisia Europeana.

Daca in termen de sase luni nu este prezentat un plan de restructurare sau nu este indicata dovada restituirii imprumutului, compania va fi obligata sa prezinte un plan de lichidare voluntara.

Exista insa mai multe semne de intrebare privind modul in care Guvernul s-a pozitionat fata de CE Hunedoara si dorinta sincera a acestuia de a salva termo-energetica. Primul semn de intrebare priveste cauza pentru care, desi a fost aprobat la data de 21 aprilie 2015 de catre Comisia Europeana, ajuto... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro