Banditul care jefuia postasii vasluieni, prins de un caine si cinci militieni. Ce au primit oamenii legii, pe vremea lui Dej, dupa ce au fost impuscati si taiati

Banditul care jefuia postasii vasluieni, prins de un caine si cinci militieni. Ce au primit oamenii legii, pe vremea lui Dej, dupa ce au fost impuscati si taiati

"In operatiunea de prindere a banditilor, lucratorii de militie suscitati au intocmit planuri de actiune bine gandite, au imbinat in mod just munca informativa si de investigatii cu munca operativa, s-au sprijinit pe cetatenii cinstiti si au exploatat cu pricepere urmele gasite la locul faptei. Premiati cu un salariu "Avand in vedere spiritul de organizare si de initiativa, precum si spiritul de sacrificiu de care au dat dovada in aceasta actiune, propun citarea lor prin ordin pe Ministerul Afacerilor Interne si premierea cu cate un salariu", se arata in propunerea inaintata MAI de Director general al Militiei.

acum 48 luni (23 May 2016)

Dosarele din arhiva Ministerului Afacerilor Interne ascund povesti cu militieni si banditi, demne de scenarii de film. Unul dintre aceste dosare, aflat in prezent arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), relateaza povestea de vitejie a cinci militiei din Vaslui, care dupa luni de cercetare au reusit sa dea de urma unuia dintre cei mai periculosi banditi ai vremurilor, care teroriza postasii si taranii din zona.

"Constiinta, curajul, perseverenta, spiritul de organizare si sacrificiu sunt calitati care trebuie sa caracterizeze pe fiecare luptator de militie in lupta impotriva infractionalismului", transmitea Alexandru Dragici, pe vremea cand era ministru de Interne, militienilor care vegheau de ordinea publica.

De astfel de calitati au dat dovada cinci militieni din Vaslui, care faceau parte din Directia Militiei Regionale Iasi: capitanul Alexandrescu Alexandru, locotenentul Beltig Eugen, plutonierul Manescu Ioan, plutonierul Burla Mihai si locotenentul Radu Simion.

"In operatiunea de prindere a banditilor, lucratorii de militie suscitati au intocmit planuri de actiune bine gandite, au imbinat in mod just munca informativa si de investigatii cu munca operativa, s-au sprijinit pe cetatenii cinstiti si au exploatat cu pricepere urmele gasite la locul faptei. Ei au folosit cu suscces cainele de urmarire Crap, care le-a fost de un real ajutor la prinderea unuia din banditi. Dand dovada de curaj si spirit de sacrificiu, capitanul Alexandrescu Alexandru, locotenentul Beltig Eugen si plutonierul Manescu Ion, desi raniti in lupta cu unul din banditi, au reusit sa il imobilizeze si sa-l retina", se arata in raportul inaintat ministrului Draghici.

"Padurea din apropierea comunei Osesti, raionul Negresti, servea de adapost fugarilor Maftei Vasile si Lupu Vasile, care erau urmariti de organele de stat pentru infractiuni de drept comun. - 1956), i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro