Bancile se tem sa dea drumul la imprumuturi

Scadere la general Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 213,069 miliarde lei. Oesterreichischer Volksbanken-Verbund (Austria), detinuta in parte de statul austriac si care controleaza Volksbank Romania, prin mai multe SPV-uri, are un necesar de capital de 860 de milioane de euro - Volksbank Romania este de vanzare; Piraeus Bank (Grecia), care detine banca cu acelasi nume din Romania, avea un necesar de capital de 660 de milioane de euro, dar aceasta suma ar urma sa fie compensata prin planul de restructurare propus. Din suma totala a restantelor, 89% (29,774 miliarde de lei) sunt credite neplatite de peste 90 de zile, in scadere de la 31,117 miliarde de lei in mai 2014. Pe ultimele 12 luni, sumele restante inregistrate de populatie au fost insa in crestere cu 646 milioane de lei (10,18%), de la 6,343 miliarde de lei in iulie 2013 la 6,989 miliarde de lei in iunie anul acesta.

acum 65 luni (11 Nov 2014)

El a amintit o serie de cercetari realizate la nivel mondial din care reiese faptul ca, in tarile emergente, cresterea economica poate fi reluata pe baza economiilor efectuate de companii, si nu pe baza creditarii. Si la noi se intampla asta de 25 de ani.

In data de 6 noiembrie, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, vorbea despre o expansiune clara a creditului in moneda nationala, aratand insa ca finantarea economiei reale, in special a IMM-urilor, nu este multumitoare.

Scadere la general

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in septembrie 2014 cu 0,2% (0,3% in termeni reali) fata de luna precedenta, pana la nivelul de 213,069 miliarde lei. La 30 septembrie 2014, creditul neguvernamental a inregistrat o reducere de 4,5% (5,9% in termeni reali) fata de 30 septembrie 2013, pe seama majorarii cu 7,6% a componentei in lei (5,9% in termeni reali) si a diminuarii cu 12% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11%)", se arata intr-un comunicat al BNR. Stocul total de credite este inca in teritoriu negativ, dar cresterea creditarii lei este mai mare decat scaderea la valuta.

El a admis ca finantarile in lei au crescut, in special, pe seama programului "Prima Casa", iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezinta un semnal de incredere pentru o banca centrala.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a apreciat ca finantarea firmelor este firava, iar cea a IMM-urilor "mai rau decat firava". r.) este mai rau decat firava, iar acesta este un semn de neincredere", a afirmat Isarescu.

Prietenie banci-clienti

De asemenea, seful BNR a reiterat mesajul catre banci de a se apropia de clienti si de a incheia disputa dintre "cele doua tabere". Am date din economia reala, de la talpa tarii...

Guvernatorul Bancii Centrale este de parere ca bancile ar trebui sa ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro