Bancile romanesti trebuie sa vina cu bani de acasa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat 29 de institutii de credit romane, plus cooperativa de credit Creditcoop, ca incepand de la 1 ianuarie 2016 trebuie sa-si majoreze fondurile proprii. Astfel bancile cu capital romanesc vor trebui sa detina de la inceputul anului viitor o rata a fondurilor proprii de nivel 1 de baza de minimum 5,125%, fata de 4,5% cat era pana la 31 decembrie 2015.

acum 58 luni (30 Dec 2015)

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat 29 de institutii de credit romane, plus cooperativa de credit Creditcoop, ca incepand de la 1 ianuarie 2016 trebuie sa-si majoreze fondurile proprii.

Banca Nationala mentioneaza intr-un comunicat ca noile cerinte de capital au fost luate la recomandarile Comitetului pentru Stabilitate Financiara. Astfel bancile cu capital romanesc vor trebui sa detina de la inceputul anului viitor o rata a fondurilor proprii de nivel 1 de baza de minimum 5,125%, fata de 4,5% cat era pana la 31 decembrie 2015. "Bancile romanesti, pe indicatorii pe care ii avem in momentul acesta, stau bine din punct de vedere al capitalizarii. De aceea consider ca este vorba despre o masura preventiva si nu una necesara, dictata de slaba capitalizare a institutiilor bancare. Sigur, cu exceptia faptului in care Banca Centrala Europeana (BCE) sau BNR au alte date pe care noi nu le avem, dincolo de cele care au fost publicate, raman la parerea ca este vorba despre o masura preventiva", a declarat, pentru "Romania libera", analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta spune ca bancile romanesti, conform indicatorilor, sunt bine capitalizate in momentul de fata si au o foarte buna calitate a capitalului. "Adica, cea mai mare parte a capitalului este din capitaluri proprii de rang 1, deci ar trebui sa nu existe o ingrijorare din punctul asta de vedere. Dar, pe de alta parte, avand in vedere ce se intampla pe plan european si incertitudinile care inca persista in legatura cu evolutia economiei, probabil ca este o masura preventiva. In nici un caz nu este o masura care este determinata de situatia de fapt din acest moment", arata Dochia.

Economistul spune ca si in cazul bancilor romanesti cu actionari din Grecia, in comparatie cu anul trecut cand era un moment de criza, situatia s-a imbunatatit. Dar, in 2014, la jumatatea anului am avut un moment de criza mult mai periculos decat ceea ce se intampla acum", este de parere Aurelian Dochia. Astf... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro