Bancile de locuinte raman blocate

Bancile de locuinte raman blocate

Institutia de control apreciaza ca cele doua banci au solicitat in mod nelegal subventia reprezentand prima de la stat calculata in procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, raportul reclamand si ca bancile pentru locuinte au incheiat contracte de economisire - creditare cu persoane care aveau varsta mai mica de 18 si, respectiv, mai mare de 65 de ani.

acum 60 luni (2 Apr 2018)

Guvernul condus de Viorica Dancila a trimis Camerei Deputatilor un punct de vedere cu privire la modificarea legii bancilor pentru locuinte, nemodificat fata de cel prezentat in septembrie anul trecut de fostul prim-ministru Mihai Tudose. Executivul arata in continuare ca clientii celor doua banci pentru locuinte (BCR si Raiffeisen) care incheie contracte de economisire-creditare pot primi o prima de la stat de pana la 25% pe an, maxim 250 de euro, doar daca justifica utilizarea acestor bani in scopuri locative, scrie bancherul.ro. Sesizarea comuna a Curtii de Conturi indica un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei in cazul BCR BpL si de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL. Pana atunci, oamenii au profitat de aceasta prima ca de o dobanda avantajoasa si, dupa ce economiseau si primeau prima, scoteau banii si ii foloseau in orice alt fel, dar nu pentru a construi sau cumpara o locuinta.

Institutia de control apreciaza ca cele doua banci au solicitat in mod nelegal subventia reprezentand prima de la stat calculata in procent de 25%, inclusiv asupra comisionului de deschidere, raportul reclamand si ca bancile pentru locuinte au incheiat contracte de economisire - creditare cu persoane care aveau varsta mai mica de 18 si, respectiv, mai mare de 65 de ani. Practica internationala arata insa ca si un bunic sau strabunic in varsta de 101 ani (caz real in Cehia) poate incheia un contract de economisire creditare pentru nepotul/stranepotul de 2-3 luni, contract care il va ajuta pe acesta sa isi constituie macar avansul pentru un credit ipotecar atunci cand va avea nevoie.

Asa cum arata studiile efectuate de cele doua banci, 78% dintre persoanele intervievate au folosit fondurile economisite si prima de stat pentru imbunatatirea conditiilor de locuit. Desi nu au luat inca un credit pentru locuinta, 78% dintre persoanele intervievate de IRSOP (clienti ai bancilor de economisire-creditare) in cadr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro