Banca Mondiala da dreptate producatorilor in disputa cu ministrul Agriculturii

Institutul National de Statistica a simtit nevoia sa aduca o serie de clarificari acestei dispute, precizand ca productia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare fata de 2013, datorita cresterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaica, ovaz si grau, iar la legume, fructe si struguri productia a scazut.

acum 92 luni (1 Apr 2015)

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a laudat productia de cereale obtinuta de Romania, dar a fost contrazis rapid de catre un reprezentant al cultivatorilor.

In 2013, excedentul a ajuns la peste 300 de milioane de euro, iar in 2014 la peste 500 de milioane de euro". Romania s-a clasat anul trecut pe locul cinci in UE la productia de grau, pe locul doi la porumb si pe patru la rapita, a mai anuntat Constantin. Datele obtinute de RL de la Banca Mondiala arata ca performanta Romaniei este slaba, fiind devansata de cel putin 20 de state europene in ceea ce priveste productia de cereale. Acesta a precizat ca Romania se situeaza foarte jos in Uniunea Europeana la media productiei de cereale, cu 3,5 tone la hectare la grau si 4,5 tone la porumb.

Revenind la datele oficiale si independente ale Bancii Mondiale, aflam ca productia la cereale a fost de 3,3 tone la hectar in 2010, 3,9 tone in 2011, 2,9 tone in 2012 si 3,8 tone in anul 2013, ultimul monitorizat de institutia financiara. Plecand de la datele BM pentru 2013, observam ca Romania se afla - la productia de cereale - in urma altor state: Albania, Austria, Belgia, Bosnia, Croatia, Cehia, Danemarca, Franta,Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina. Institutul National de Statistica a simtit nevoia sa aduca o serie de clarificari acestei dispute, precizand ca productia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare fata de 2013, datorita cresterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaica, ovaz si grau, iar la legume, fructe si struguri productia a scazut. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro