Banca asiatica divizeaza SUA si aliatii europeni
Or, aderarea Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Italiei la Banca asiatica infiintata de China este considerata o infrangere diplomatica majora pentru Washington, iar Reuters si Financial Times arata ca un numar crescand de aliati apropiati ai SUA ignora presiunea americana de a ramane in afara institutiei financiare. China a recunoscut de la inceput ca aceasta noua banca, initiata in cadrul grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) este o alternativa la Banca Mondiala, controlata de Occident si la Banca asiatica de dezvoltare (BAD). Graba britanicilor Decizia Londrei de a se alatura bancii asiatice multilaterale creata de Beijing a fost privita critic dincolo de Atlantic, la Washington atitudinea este perceputa ca fiind contrara "relatiei speciale" menita sa uneasca prima putere mondiala de Marea Britanie.
Franta, Germania si Italia au decis sa urmeze exemplul Marii Britanii si s-au alaturat Bancii asiatice de investitii infrastructurale (AIIB), infiintata la initiativa Chinei.
Potrivit Financial Times, decizia celor patru state de a deveni membre ale AIIB reprezinta un revers diplomatic major pentru Washington, banca fiind considerata un mod de propagare a "soft power" al Chinei in regiune, posibil in detrimentul SUA si un rival al Bancii Mondiale, dominata de Occident.
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca a fost informat de faptul ca patru tari europene au devenit membre ale AIIB, dar a adaugat ca banca trebuie sa fie conforma normelor internationale recunoscute.
Marti, diplomatia de la Washington pentru Asia a semnalat ca preocuparile privind AIIB raman, dar fiecare guvern poate lua propria decizie de a se alatura unei noi banci internationale de dezvoltare. Or, aderarea Marii Britanii, Frantei, Germaniei si Italiei la Banca asiatica infiintata de China este considerata o infrangere diplomatica majora pentru Washington, iar Reuters si Financial Times arata ca un numar crescand de aliati apropiati ai SUA ignora presiunea americana de a ramane in afara institutiei financiare. Media chineza releva ca Elvetia si Luxemburg si posibil Australia si Coreea de Sud au in vedere aderarea la AIIB. China a recunoscut de la inceput ca aceasta noua banca, initiata in cadrul grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) este o alternativa la Banca Mondiala, controlata de Occident si la Banca asiatica de dezvoltare (BAD). Beijingul a declarat recent ca un total de 26 de tari au fost incluse ca membri fondatori, in principal din Asia si din Orientul Mijlociu, precizand ca 31 martie este data-limita pentru acceptarea de membri fondatori in organizatie.
Decizii influentate
Jocurile geopolitice in regiunea Asia-Pacific sunt diferite fata de alte zone ale planetei, interesele economice si comerciale fiind priori... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro