Banatenii deportati in Baragan au dus cu ei ordinea, harnicia, dragostea pentru pamant si au dat viata unui tinut sterp

Banatenii deportati in Baragan au dus cu ei ordinea, harnicia, dragostea pentru pamant si au dat viata unui tinut sterp

necesitau masive forte organizatorice si administrative, la care au participat, potrivit documentelor din arhivele romanesti, activisti de partid si de stat, lucratori ai Ministerului de interne, trupe de Securitate si armata, functionari ai diferitelor ministere. Actiunile Asociatia Fostilor Deportati in Baragan In 1990, la Timisoara a fost infiintata Asociatia Fostilor Deportati in Baragan, care si-a asumat rolul de administrare a memoriei deportarii prin editare de carti, arhivare de documente, instalarea de monumente si organizarea periodica de simpozioane si comemorari. Citeste si: Cum au infruntat "Marele Viscol", din februarie 1954, deportatii banateni din Baragan Cumplita noapte de Rusalii - 60 de ani de la deportarea in Baragan Spovedania zilnica a unui condamnat la moarte naturala: "Destin de oameni fara tara si fara viitor"

acum 49 luni (14 Jun 2016)

In contextul incordarii relatiilor dintre Romania si Iugoslavia, granita dintre cele doua tari a devenit o zona sensibila pentru guvernul comunist de la Bucuresti. Au fost vizati marii fermieri, marii proprietari de pamant, industriasi, hangii sau detinatori de restaurante, refugiati basarabeni sau macedoneni, fosti membri in fortele armate germane, cetateni straini, rude ale refugiatilor, simpatizanti ai lui Tito, persoane care colaborasera in razboi cu inamicul, cadre militare, oficialitati demise, rude ale contra-revolutionarilor si toti care i-au sprijinit, activisti politici si pentru drepturile cetatenesti, fosti oameni de afaceri cu legaturi in Occident, lideri ai gruparii etnicilor germane. Actiunea a fost pusa la cale in noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, si trebuia sa se incheie in cel mult 48 de ore. Au fost deportate si persoane de pe Insula Ada Kaleh. Au fost 12 raioane din Banat: Sannicolau Mare, Timisoara, Deta, Resita, Oravita, Moldova Noua si Almaj, de unde au fost deportate 40.320 de persoane.

Oamenii, inclusiv femei gravide, batrani, bolnavi, copii mici, au fost imbarcati in vagoane de vite si dusi in Campia Baraganului. Au fost lasati pe campul liber, departe de orice alta asezare omeneasca, si li s-a ordonat sa-si ridice case. cat si pentru ierni foarte geroase cu batai de crivat. Dezradacinatii adusesera cu ei si dragostea pentru pamant si harnicia si sfintisera locurile. Se dusese vestea in localitatile din jur si veneau satenii sa vada minunea de la Rubla. Inainte de construirea caselor, au trasat uliti largi si drepte. Mai tarziu, pe fiecare ulita au sapat santuri de scurgere a apei si au construit podete de scurgere si de acces in curti. Dintre stramutati, multi erau nemti si acestia au adus odata cu ei si ordinea si harnicia si au facut ca viata sa continuie". In vara si toamna anului 1951, in regiunile Ialomita si Galati, au luat fiinta 18 localitati noi: Brates, Bumbacari, Dalga, Dropia, Ezerul, Fundata, Latesti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro