Balcica Maciuca, poeta botezata dupa orasul din Cadrilater. Cum descrie vizitele la castel ale reginei Maria
Un dar nepretuit pentru oamenii din Balcic: inima reginei Intr-o frumoasa zi de toamna a aceluiasi an, care coincidea cu ziua de nastere a reginei, 29 octombrie, imbracati sobru, purtand un imens buchet de irisi, parintii i-au spus ca trebuie sa mearga sa primeasca un nepretuit dar pe care il lasase orasului nostru: inima ei. Inima fusese asezata intr-o caseta de argint, de 561 de grame, incrustata cu 307 de pietre pretioase.
Tanarul primar s-a indragostit de fiica unor tarani bulgari bogati, dar foarte conservatori, care au refuzat sa-i ofere mana fiicei sale. La scurt timp, a venit pe lume si o fetita, pe care parintii au botezat-o Balcica. A publicat doua plachete consecutive "Golful cu migdali" (1945) si "Zbor de pescarusi" (1946), la numai 15-16 ani, eveniment unic in istoria literaturii romane.
"Nu stiu daca lumina venea din cer, din mare, din noi" Ea a scris si o carte despre Balcic, orasul sau de suflet.
Ea si-o aminteste si pe Regina Maria, care venea in fiecare vara in tinutul supranumit "Coasta de Argint". "Pe platoul de sus exista un loc unde puteai vedea, din cand in cand, silueta unei cadane invesmantata in negru, stand nemiscata ca o statuie, parca uitata acolo de timp. Era turcoaica Fatma, fiinta din Balcic cea mai apropiata a Reginei Maria, care o astepta intotdeauna, in acest loc, ori de cate ori se anunta venirea Sultanei. Regina oprea masina, o lua pe Fatma si coborau pe acest drum pana la Palat.
Balcica Maciuca "Sosirea reginei facea sa freamate orasul" Regele Ferdinand venea mai rar la Balcic, rememoreaza Balcica Maciuca, si atunci se plimba de-a lungul tarmului pana la manastirea musulmana de la Teke. In schimb, venirea reginei, numita de localnici , facea sa freamate orasul care imbraca haine de sarbatoare. In vara anului 1938, copiii Balcicului, ca de obicei, o asteptau pe Regina Balcicului. "Dimineata, inainte de a-mi incepe hoinareala, de pe terasa gradinii noastre imi indreptam privirile spre palat. Era un omagiu instinctiv adus de un copil celei pe care o acceptase ca pe o zeitate la taramul sau secret. Intr-o zi de iulie, orasul se umpluse de drapele de culoarea irisilor, florile favorite ale reginei. Cu o voce sugrumata de emotie mi-a spus ca regina nu va mai veni la Balcic. Un dar nepretuit pentru oamenii din Balcic: inima reginei Intr-o frumoasa zi de toamna a aceluiasi an, care coincidea cu ziua de nastere a reginei, 29 octombr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro