Balcic in imagini de arhiva. Castelul Reginei Maria de pe Coasta de Argint a Marii Negre, imortalizat in anii '30

Balcic in imagini de arhiva. Castelul Reginei Maria de pe Coasta de Argint a Marii Negre, imortalizat in anii '30

Trupul i-a fost inmormantat la Curtea de Arges alaturi de Regele Ferdinand, dar inima a fost dusa - dupa cedarea Cadrilaterului din 1940 - la Bran, apoi la Muzeul National de Istorie de la Bucuresti. Castelul din Balcic, fotografiat de Kurt Hielscher Sursa Facebook Istoria romaneasca in fotografii "Conform testamentului, trupul reginei a fost inmormantat la Curtea de Arges, iar inima a fost transportata la resedinta din Balcic, de la Constanta, cu distrugatorul Regina Maria aflat sub comanda capitan-comandorului Horia Macellariu.

acum 75 luni (1 Jul 2017)

In micuta capela Stella Maris pe care o construise la "Cuibul linistit", si-a dorit Regina Maria ca inima ei sa isi gaseasca odihna vesnica, insa zbuciumul care i-a caracterizat viata sentimentala ii marcheaza si posteritatea. Trupul i-a fost inmormantat la Curtea de Arges alaturi de Regele Ferdinand, dar inima a fost dusa - dupa cedarea Cadrilaterului din 1940 - la Bran, apoi la Muzeul National de Istorie de la Bucuresti. A fost fiica Principelui Alfred al Marii Britanii si Irlandei, principe de Saxa-Coburg-Gotha, duce de Edinburgh si a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Desi fusese curtata de Winston Churchill si de marele duce George al Rusiei, Principesa Maria s-a casatorit, la 10 ianuarie 1893, cu Principele Ferdinand, nepotul domnitorului Carol I - regele unei "tari barbare".

Casa Regala din Romania o descrie: "Inteligenta, de o extraordinara frumusete, plina de curaj si de determinare, Regina Maria a fost cel mai eficace ambasador al Romaniei, in timpul si dupa Primul Razboi Mondial. Ramane legendara vizita Sa in Statele Unite ale Americii, in octombrie-decembrie 1926, cand a fost intampinata peste tot de oficialitati si de multimi entuziaste. Castelul de la Bran si casa de la Balcic pastreaza semnele bunului sau gust".

Constructia castelului de la Balcic a inceput in 1924, la 10 ani dupa incoronarea Regelui Ferdinand. La moartea Reginei Maria, survenita la Sinaia la 18 iulie 1938, inima ei a fost dusa la Balcic, conform ultimei sale dorinte consemnate in testament.

Castelul din Balcic, fotografiat de Kurt Hielscher Sursa Facebook Istoria romaneasca in fotografii

"Conform testamentului, trupul reginei a fost inmormantat la Curtea de Arges, iar inima a fost transportata la resedinta din Balcic, de la Constanta, cu distrugatorul Regina Maria aflat sub comanda capitan-comandorului Horia Macellariu. In anul 1940, cand Romania a pierdut Cadrilaterul, inima ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro