Balbele autoritatilor in criza bebelusilor, conform unei anchete a Avocatului Poporului

Balbele autoritatilor in criza bebelusilor, conform unei anchete a Avocatului Poporului

Biroul Teritorial Pitesti al Avocatului Poporului a desfasurat la Spitalul de Pediatrie din Pitesti si la Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges o ancheta proprie, pentru a stabili daca, intre 10 si 23 februarie, autoritatile locale cu responsabilitati in procedurile de interventie si gestionare a cazurilor bebelusilor si copiilor mici din judet suspecti sau diagnosticati cu boala digestiva acuta (BDA) sau sindrom hemolitic-uremic au respectat prevederile Constitutiei si daca au gestionat defectuos aceasta situatie. "Prin compartimentul de epidemiologie, DSP Arges avea obligatia sa colecteze datele de la asistenta medicala primara, sa le coreleze cu informatiile privind confirmarea/infirmarea cazurilor provenite de la spitalul/sectia de boli infectioase, pentru ca, apoi, sa evalueze daca s-a produs atingerea pragului de alerta. "Desi pentru depistarea activa a cazurilor simptomatice prefectul judetului a dispus DSP Arges, inca din 10 februarie 2016, monitorizarea atenta a copiilor cu varste pana la 2 ani prin centrele medicale individuale si realizarea unui plan de actiune impreuna cu medicii de familie, nu a fost identificata o asemenea masura menita sa alerteze asistenta medicala primara pentru trimiterea cazurilor la sectia de boli infectioase a Spitalului de Urgenta Pitesti", se mentioneaza in document.

acum 95 luni (22 Mar 2016)

Avocatul Poporului face propria ancheta in cazul bebelusilor din judetul Arges, care au fost diagnosticati cu sindrom hemolitic-uremic (SHU).

Biroul Teritorial Pitesti al Avocatului Poporului a desfasurat la Spitalul de Pediatrie din Pitesti si la Directia de Sanatate Publica (DSP) Arges o ancheta proprie, pentru a stabili daca, intre 10 si 23 februarie, autoritatile locale cu responsabilitati in procedurile de interventie si gestionare a cazurilor bebelusilor si copiilor mici din judet suspecti sau diagnosticati cu boala digestiva acuta (BDA) sau sindrom hemolitic-uremic au respectat prevederile Constitutiei si daca au gestionat defectuos aceasta situatie. Totodata, pana pe 18 februarie, DSP Arges nu a oferit Institutiei Prefectului si nici Ministerului Sanatatii informatiile suficiente pentru a se decide daca sunt constituite conditiile legale pentru instituirea unor masuri de raspuns rapid la alerta precoce.

"Prin compartimentul de epidemiologie, DSP Arges avea obligatia sa colecteze datele de la asistenta medicala primara, sa le coreleze cu informatiile privind confirmarea/infirmarea cazurilor provenite de la spitalul/sectia de boli infectioase, pentru ca, apoi, sa evalueze daca s-a produs atingerea pragului de alerta. Masurile avute in vedere sunt exclusiv de natura sanitara, pentru a preveni raspandirea bolii sau contaminarii si nicidecum masuri de legislatie sau securitate", se precizeaza intr-o nota a Avocatului Poporului privind constatarile anchetei, citata de Agerpres.

Conform acesteia, instituirea pragului de alerta ar fi impus transmiterea imediata catre Institutul de Sanatate Publica a unui raport preliminar de alerta epidemiologica.

"Din documentele care ne-au fost prezentate a rezultat ca pana la data de 23.02.2016 nu a existat nicio solicitare din partea DSP Arges privind o statistica a cazurilor de boli digestive anterioare datei de 30 ianuarie (pentru comparare in vederea instit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro