"Baiatul destept" Buzaianu este suspect de plagiat. Academia de Politie a girat inca un furt intelectual pentru afaceristul de la Energy Holding, firma calcata de Politie pentru evaziune fiscala | DEZVALUIRI

In lucrarea de doctorat sustinuta in 2008, omul de afaceri cu interese in energie a militat pentru indurare fata de evazionistii fiscali folosind cuvinte "furate" de la alti autori. In teza de doctorat sustinuta cu un an inainte de presupusele infractiuni de la Energy Holding, Buzaianu pleda pentru mila fata de cei acuzati de evaziune fiscala. De fapt, omisiunea de a declara sau declaratia inexacta a sumelor datorate cu titlu de impozit ca TVA sau taxa pe produsele de lux, se traduce prin aplicarea unor asemenea penalitati, atunci cand, pentru unul din impozite, suma datorata de interesat ajunge la un anumit prag. 2007-2008: Energy Holding, boom din afaceri cu statul Energy Holding a fost infiintata in anul 2000 si, sapte ani mai tarziu, avea o cifra de afaceri de 320 de milioane de euro, de aproape trei ori cat cea a Apa Nova Bucuresti in aceeasi perioada. Ca lucrurile stau astfel o arata si faptul ca, in 2010, la patru ani dupa ce si-a lichidat oficial legaturile cu Energy Holding, Buzaianu i-ar fi dat Elenei Udrea, ministru al Dezvoltarii in acea vreme, o spaga de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de dolari pentru a obtine noi contracte de la Hidroelectrica.

acum 94 luni (17 Nov 2016)

In lucrarea de doctorat sustinuta in 2008, omul de afaceri cu interese in energie a militat pentru indurare fata de evazionistii fiscali folosind cuvinte "furate" de la alti autori. Evenimentul a avut loc sub ochii unor politisti de rang inalt, teza fiind redactata in cadrul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

La opt ani dupa sustinerea tezei de doctorat, Energy Holding, firma prin care Bogdan Buzaianu a devenit celebru in lumea afacerilor, a fost calcata de politistii care au perchezitionat-o sub suspiciunea de evaziune fiscala. Doctoratul a fost sustinut in anul 2008, in cadrul Facultatii de Drept de la Academia de Politie. Acesta ajunge apoi la o comisie abilitata din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), precum si in biblioteci. Rezumatul lui Buzaianu are 53 de pagini, pentru o buna parte existand suspiciuni de plagiat masiv.

Astfel, paginile 38-42 sunt copiate integral, fara note de subsol sau ghilimele, din pagi-nile 193-197 ale volumului Evaziunea fiscala. Beck, publicat de Ioan Constantin Gliga in 2007, ceea ce inseamna cel putin un an inainte de sustinerea tezei de catre Buzaianu. O mica diferenta o reprezinta intercalarea de catre omul de afaceri, spre sfarsit, a doua paragrafe "productie proprie".

"Eu" nu este Buzaianu

Pe langa exemplele clasice de copiere, un caz deosebit il reprezinta la Bogdan Buzaianu plagierea unor fragmente in care Constantin Gliga descrie, la persoana I, ce-si propusese in cartea sa: "Pentru aceasta am incercat prin studiul de fata o evaluare a cadrului legislativ actual destinat prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, am analizat fenomenul din perspectiva sa economica si juridico-penala, incercand astfel sa dam un ca-racter interdisciplinar demersului nostru.

Nu am fi putut realiza acest lucru fara o abordare istorica a ceea ce inseamna impozitarea si o analiza a tendintei firesti, altminteri manifestata d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro