Baconschi, despre alegerile din 2009: Era de datoria ambasadorului Romaniei sa asiste la incheierea procesului electoral, nu puteam sa ma culc

Baconschi, despre alegerile din 2009: Era de datoria ambasadorului Romaniei sa asiste la incheierea procesului electoral, nu puteam sa ma culc

A fost o medie de 270 de voturi pe ora, mai putin decat la scrutinele din 2007 si 2014, cand la Paris erau alti ambasadori. In calitate de sef de misiune, am preluat toata logistica sectiilor de vot. Nu am fost contactat nici de MAE, nici de vreun partid politic, nici de presedintele Romaniei. Avand aceasta calitate de martor in acest dosar penal, n-as vrea sa obstructionez ancheta si am sa ma abtin de la comentarii. Inseamna ca procurorul de caz v-a sugerat sau v-a interzis sa faceti declaratii in fata comisiei de ancheta.

acum 66 luni (31 May 2017)

UPDATE Cati oameni erau in curtea Ambasadei Romaniei in Franta la primul tur?

Teodor Baconschi: Erau cateva zeci de persoane.

Cine a luat decizia ca acei oameni care erau in curtea Ambasadei sa voteze? Consider ca dreptul de vot al cetatenilor trebuie incurajat, nu limitat. Cine a intrat in sectie de vot pana la ora 21.00, voteaza, ceea ce s-a intamplat si la Paris.

In calitate de sef al misiunii.

La turul doi s-a votat dupa ora de inchidere a sectiilor?

Portile Ambasadei au fost inchise la ora 21.00, iar cei care se aflau in curte au continuat sa voteze. Nu puteau fi mai mult de cateva zeci de persoane.

Am fost sunat la telefon si de presedintele Traian Basescu.

A fost o medie de 270 de voturi pe ora, mai putin decat la scrutinele din 2007 si 2014, cand la Paris erau alti ambasadori.

Ati vorbit la telefon cu domnul Basescu in ziua alegerilor?

In calitate de sef de misiune, am preluat toata logistica sectiilor de vot. Procesul de vot s-a desfasurat fara niciun incident.

Ati fost consultat cand s-a propus numarul de sectii de vot din Franta. Am solicitat un numar mai mare de cabine de vot: am propus 7 cabine, nu cinci, dar nu s-a aporbat. Sectiile de vot din afara Parisului nu erau sub afluenta masiva.

Era de datoria ambasadorului Romaniei sa asiste la incheierea procesului electoral, nu puteam sa ma duc sa ma culc.

Cum se trimit proicesele de vot in tara?

Au fost transmise pe tabel, cu toate rezultatele din sectia respectiva de vot.

Nu am fost contactat nici de MAE, nici de vreun partid politic, nici de presedintele Romaniei.

UPDATE Anghel Iordanescu: Am participat in acea seara din decembrie in casa domnului Oprea, fiind invitat de dans... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro