Azi aflam daca mai avem nevoie de vize pentru Canada

Azi aflam daca mai avem nevoie de vize pentru Canada

Romania a obtinut, la Bruxelles, ridicarea etapizata a vizelor impuse de Canada: de la 1 mai 2017 doar pentru romanii care au mai intrat pana acum in Canada, iar de la 1 decembrie 2017 o liberalizare totala. In textul reglementarii respective se vorbeste despre nevoia de respectare a principiului de baza ( conditii egale de liberalizare a vizelor - n.r.) si care, evident, nu era respectat in relatia cu Canada din moment ce, si acum, Romania si Bulgaria sunt singurele tari din UE care sunt supuse inca obligatiei de viza pentru intrarea in Canada", a explicat analistul de politica externa Cristian Unteanu, corespondentul ziarului "Adevarul" la Bruxelles. 3,5 milioane de oameni locuiesc in Valonia, adica mai putin de 1% din totalul de 507 milioane de europeni afectati de CETA.

acum 41 luni (24 Oct 2016)

Romania a obtinut, la Bruxelles, ridicarea etapizata a vizelor impuse de Canada: de la 1 mai 2017 doar pentru romanii care au mai intrat pana acum in Canada, iar de la 1 decembrie 2017 o liberalizare totala. Insa intelegerea dintre Romania si Canada depinde de Acordul comercial dintre UE si Canada (CETA), blocat in acest moment de Valonia, partea francofona a Belgiei, pe motive ca se acorda prea multa atentie multinationalelor si, in plus, i-ar pune pe agricultorii valoni in pericol.

UE a impus Executivului belgian un ultimatum valabil pana in aceasta seara, pentru sprijinirea Acordului Comercial si Economic UE-Canada (CETA) si pentru inlaturarea opozitiei clare a Valoniei. Daca executivul belgian nu respecta ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb, programat pentru 27 octombrie, va fi anulat, potrivit Reuters.

Miercuri

Inainte de a pleca la Consiliul European, presedintele Klaus Iohannis spera sa ajunga la o "intelegere rezonabila" cu Canada. Intrebat daca partea romana insista ca ridicarea vizelor sa se aplice neaparat din 2017, seful statului a precizat: "Pentru noi e important sa fie 2017, si nu 2018, 2019 sau altceva, plus ca pentru noi e important sa avem o liberalizare completa intr-un termen rezonabil". Suntem in situatia de a ne retrage rezerva fata de CETA. Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de acordul comercial cu Canada", a anuntat presedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, in a doua zi a Consiliului European. Romania amenintase ca va folosi dreptul de veto in Consiliul European pentru a bloca CETA daca guvernul canadian nu ne ridica vizele. De la 1 mai 2017 se va renunta la vize pentru persoanele care au mai avut viza, iar de la 1 decembrie se va renunta la viza pentru toti", a spus Iohannis. Exista totusi si un mecanism, denumit "snap pack", prin care Canada va putea sa reintroduca temporat vizele daca se depaseste un anumit n... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro