Avortul - un subiect inca tabu pentru Romania. Planificarea familiala, dezastruoasa

INTERVIU ROMANIA LIBERA Intentia autoritatilor de a promova importanta riscurilor unei sarcini nedorite in randul populatiei a ramas in ultimii ani la stadiul de intentie, cele cateva campanii nationale de informare si consiliere privind contra-ceptia fiind destul de sterse si cu adresabilitate redusa, interac-tiunea cu publicul larg limitandu-se la cateva brosuri si pagini web pe Internet. Dr. Dorina Blaja, medic specializat in planificare familiala la Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, a declarat pentru "Romania libera" ca, in prezent, planificarea familiala in Romania este dezastruoasa, in conditiile in care adresabilitatea catre acest tip de consiliere a scazut foarte mult, spre deo-sebire de acum 10-15 ani: "In 2000, aveam si 25 de paciente la usa pe zi, le faceam bonuri de ordine, pe cand acum vin 4-5 tinere si femei". Doctorita Blaja, care are o experienta de 24 de ani in planificare familiala, atrage atentia ca nu este indicat sa se ia contraceptive fara o evaluare medicala de specialitate si in nici un caz urmand sfaturile unor persoane neavizate: "Normal este ca femeile sa vina la un cabinet de planificare medicala, unde avem timp sa discutam fiecare caz in parte si suntem instruiti pentru a face consiliere. Costuri si riscuri O femeie care a implinit varsta de 18 ani poate face avort in orice clinica de ginecologie, iar costurile difera de la o clinica la alta si de tipul de intrerupere de sarcina.

acum 90 luni (4 Apr 2017)

Desi cifrele au scazut semnificativ in ultimii 10 ani, Romania se afla inca in topul tarilor europene in ceea ce priveste numarul de avorturi. Statisticile arata ca persoanele de sex feminin iau decizia de a face avort fie din lipsa de cunostinte privind contraceptia, fie din motive financiare sau de statut marital.

Peste doua mii de persoane au participat, pe 25 martie, in Bucuresti, la "Marsul pentru Viata", o manifestare organizata de Coalitia pentru familie atat in Capitala, dar si in peste 280 de orase. Desi organizatorii sustin ca nu este vorba de actiuni anti-avort, ci despre necesitatea sprijinirii femeilor in "criza de sarcina", politicienii romani incearca sa schimbe legislatia, chiar cu riscul unei reintoarceri in timpurile sumbre ale dictaturii dinainte de 1989, cand multe romance si-au pierdut viata sau au ramas schilodite pe viata in urma unor chiuretaje clandestine. Citeste si: Mihaela Miroiu, profesoara la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative: Femeia are un primat moral asupra deciziei de a avorta | INTERVIU ROMANIA LIBERA Intentia autoritatilor de a promova importanta riscurilor unei sarcini nedorite in randul populatiei a ramas in ultimii ani la stadiul de intentie, cele cateva campanii nationale de informare si consiliere privind contra-ceptia fiind destul de sterse si cu adresabilitate redusa, interac-tiunea cu publicul larg limitandu-se la cateva brosuri si pagini web pe Internet. Exista doar cateva programe organizate de diferite ONG-uri, care se adreseaza in special tinerelor si femeilor din mediul rural si din zonele defavorizate.

In Romania a scazut numarul de cabinete de planning familial - in jur de 200 la nivelul intregii tari, dintre care cateva zeci sunt in Bucuresti. Chiar si acestea au fost lasate de izbeliste de autoritati, in ultimul an si jumatate nemaiprimind contraceptive gratuite si nici macar prezervative. La randul lor, medicii de familie sunt sufocati de birocratia excesiva si nu mai au ti... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro