Avocatul Poporului s-a autosesizat in cazul copiilor despartiti de familie, de autoritatile norvegiene

Avocatul Poporului s-a autosesizat, marţi, in cazul celor cinci copii pe care autorităţile norvegiene de protecţie a copilului i-au luat de la părinţi şi a cerut clarificări Ombudsman-ului Regatului Norvegiei, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax. Copiii soților Bodnariu, romanul Marius Bodnariu, inginer IT, și soția sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală, dintre care cel mai mic are doar cateva luni, au fost luați de la părinți de către serviciul de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți.

acum 58 luni (23 Dec 2015)

Avocatul Poporului s-a autosesizat, marţi, in cazul celor cinci copii pe care autorităţile norvegiene de protecţie a copilului i-au luat de la părinţi şi a cerut clarificări Ombudsman-ului Regatului Norvegiei, potrivit unui comunicat de presă, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, copiii au fost preluați de către autoritățile norvegiene pe criterii religioase și de corecție aplicată minorilor. Cateva ore mai tarziu, funcționarii de la Protecția Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu și, in lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forța și pe cei doi băieți ai familiei, lăsand-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, față de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanții Protecției Civile s-au prezentat la reședința familiei, insoțiți de patru polițiști, fără niciun document oficial și au luat copilul de trei luni, declarand că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzația de "abuz asupra copilului", a precizat Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, modul de acţiune al reprezentanţilor instituției norvegiene este susceptibilă de a fi in contradicție cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei potrivit căruia: "nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi in modul prevăzut de lege. Reacţia MAEAvocatul Poporului susţine că in cazul petrecut in Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvarşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părți se obligă să respecte dreptul copilului de a-și păstra identitatea, inclusiv cetățenia, numele si relațiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală. In cazul in care un copil este lipsit in mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro