Avocatul Poporului contesta Codul Penal la Curtea Constitutionala

Procurorii DNA Oradea au decis, in 5 ianuarie 2015, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat solutia, astfel ca dosarul lui Laszlo Borbely in care este suspectat de trafic de influenta a fost redeschis. De asemenea, tot in 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a doua societati comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta sa obtina lucrari in domeniul gospodaririi apelor si sa incaseze contravaloarea lucrarilor executate.

acum 57 luni (3 Mar 2015)

Curtea Constitutionala a fost sesizata, marti, de Avocatul Poporului cu privire la procedura de redeschidere a urmaririi penale. In speta, supunerea confirmarii ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale - sub aspectul legalitatii si temeiniciei -, judecatorului de camera preliminara fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, nu respecta exigentele de solutionare a cauzei in mod echitabil, in conditii de contradictorialitate si oralitate, si nici dreptul la aparare", precizeaza Avocatul Poporului.

Textul de lege care urmeaza sa fie analizat de Curtea Constitutionala reglementeaza faptul ca "redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult trei zile, sub sanctiunea nulitatii. Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale.

De altfel, Curtea Consitutionala a constatat, in trei situatii distincte, faptul ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta "fara participarea procurorului si a inculpatului" este neconstitutionala, intrucat afecteaza dreptul la un proces echitabil. Solutia de confirmare in acest caz urmeaza sa fie data de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in 9 martie. Procurorii DNA Oradea au decis, in 5 ianuarie 2015, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat solutia, astfel ca dosarul lui Laszlo Borbely in care este suspectat de trafic de influenta a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni ca, in 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului si Padurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite in valoa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro