Avocata lui Al Nashiri, presupusul terorist torturat in Romania: "Negarea continua a Romaniei ca a gazduit o inchisoare CIA secreta este rusinoasa"

Avocata lui Al Nashiri, presupusul terorist torturat in Romania:

In cazul Romaniei, CEDO a constatat ca a gazduit un centru secret de detentie CIA din septembrie 2003 pana in noiembrie 2005. Decizia CEDO este importanta si pentru ca arata ca Romania este responsabila pentru gazduirea inchisorii secrete CIA si pentru ca arata rolul Romaniei in incalcarea drepturilor domnului Al Nashiri. "Guvernul Romaniei a aratat o lipsa de respect totala pentru statul de drept" De ce credeti ca autoritatile din Romania au negat atatia ani existenta inchisorii secrete CIA din Bucuresti?

acum 25 luni (11 Jun 2018)

In cazul Romaniei, CEDO a constatat ca a gazduit un centru secret de detentie CIA din septembrie 2003 pana in noiembrie 2005. Abd Al Rahim Hussain Muhammad Al Nashiri, un cetatean saudit de origine yemenita, a fost retinut de serviciile secrete americane pentru presupusa sa implicare intr-un atac terorist asupra distrugatorului american Arleigh Burke-class USS Cole in timp ce acesta era stationat in portul Aden.

Conform datelor din dosarul de la CEDO, Al Nashiri a fost inchis si torturat intr-o inchisoare secreta CIA din Bucuresti din 12 aprilie 2004 pana pe 6 octombrie sau 5 noiembrie 2005.

Thomas Hammarberg, fost comisar pentru Drepturile Omului la Consiliul Europei intre 2006-2012, a furnizat numeroase documente si informatii pentru dosarul de la CEDO. Conform lui Hammarberg, Al Nashiri a fost transferata pe 12 aprilie 2004 de la Guantanamo la inchisoarea secreta CIA din Bucuresti, ce avea numele de cod "Lumina Stralucitoare".

Practic, in dosarul 33234/12, in care s-a judecat plangerea lui Al Nashiri impotriva Romaniei, caz care a ajuns pe masa judecatorilor in anul 2016, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat, in unanimitate, ca au existat incalcari ale articolului 3 (interzicerea torturii) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. In plus judecatorii au decis ca Romania se face vinovata si de incalcari ale articolului 5 (dreptul la libertate si securitate) si articolul 8 (dreptul la respectarea vietii private).

Amrit Singh (49 de ani), unul dintre avocatii teroristului Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri, care a castigat procesul de la CEDO impotriva Romaniei, are o vasta experienta in drepturile omului.

Decizia CEDO este importanta si pentru ca arata ca Romania este responsabila pentru gazduirea inchisorii secrete CIA si pentru ca arata rolul Romaniei in incalcarea drepturilor domnului Al Nashiri. Decizia este importanta ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro