Avocat din Constanta despagubit de CEDO cu aproape 12.000 de euro. Curtea i-a dat dreptate in litigiul cu un politist

Avocat din Constanta despagubit de CEDO cu aproape 12.000 de euro. Curtea i-a dat dreptate in litigiul cu un politist

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat verdictul in procesul intentat de catre avocatul constantean Ionut Cazan statului roman pentru ca a fost insultat si agresat de un politist si pentru ca nu a beneficiat de o ancheta efectiva in acest caz. Pe 8 august 2011, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta l-a audiat pe politist, care a negat ca l-ar fi agresat pe avocat, afirmand ca doar a vrut sa ii stranga mana in semn de salut la inceputul intrevederii lor.

acum 98 luni (5 Apr 2016)

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a dat verdictul in procesul intentat de catre avocatul constantean Ionut Cazan statului roman pentru ca a fost insultat si agresat de un politist si pentru ca nu a beneficiat de o ancheta efectiva in acest caz. Ionut Cazan a cerut, prin plangerea formulata in mai 2012, despagubiri de 100.000 de euro. Insa CEDO a stabilit astazi, 5 aprilie, ca statul roman trebuie sa ii plateasca acestuia suma de 11.700 euro pentru ca nu a avut parte de o ancheta efectiva in dosar.

Pe 12 iulie 2010, avocatul Ionut Cazan de la Baroul Constanta a mers la Politia Transporturi Constanta cu un client - Gevorg Saradjan, unul dintre administratorii firmei Duo Plast din 2 Mai, care era suspectat de evaziune fiscala. La sediul Politiei Transporturi Constanta, avocatul a aflat ca cel care se ocupa de dosar era cms. sef Paraschiv Calitoiu, caruia i-a prezentat delegatia de avocat si i-a cerut sa vada actele in baza carora il cerceta pe clientul sau. In plangerea formulata la CEDO, avocatul spune ca in momentul in care i-a cerut explicatii lui Calitoiu privind ordonanta de inceperie a urmaririi penale pe care o vazuse in dosar si care nu ii fusese adusa la cunostinta clientului sau, politistul a inceput sa il injure, spunand ca nu are niciun drept sa ii puna intrebari. Numai ca la final, comisarul-sef Paraschiv Calitoiu i-a solicitat avocatului sa semneze procesul verbal prin care aparatorul era instiintat ca fata de clientul sau s-a inceput urmarirea penala pe 7 noiembrie 2009. "In acel moment, Calitoiu a inceput sa ma injure, ne-a imbrancit, a incuiat usa la birou si mi-a smuls telefonul mobil din mana cand am vrut sa sun la 112. Ba chiar i-a spus si politistului de la poarta institutiei sa nu ne lase sa iesim din curte", spune avocatul Ionut Cazan in plangerea formulata la CEDO. Insa si la plecare, spun judecatorii CEDO, "Paraschiv Calitoiu a continuat sa il injure pe avocat si sa il ameninte ca ii va distruge cariera.

Dupa incident, avocatul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro