Avion prabusit in Franta. De ce depresia copilotului nu este cauza accidentului din Alpi
50,1 % apreciaza ca nu sunt siguri daca ar putea avea o relatie de prietenie cu un bolnav psihic Chiar daca au trecut 10 de ani de la realizarea studiului tind sa cred ca perceptia publica a bolii psihice inca nu este cea corecta si experienta mea ca psiholog in dialogurile si dezbaterile din mediul public sau in privat imi poate intari evidentele aceastei realitati. Ramane in sarcina specialistilor psihologi sa-si faca cunoscuta profesia lor cu claritate si adevar dar si a oamenilor de rand sa inteleaga ca o tulburare psihica nu e ceva rau, iremedibil si de care sa ne fie teama, ca oricine ar acest risc si ca oricine are sansa la acceptare, intelegere si desigur terapie.
Dar ipoteza ca tanarul copilot de 27 de ani (cu 630 de ore de zbor) a avut un diagnostic de depresie in trecut si acesta ar sta la originea gestului sau este o eroare. Intai deoarece subliniaza inca o data necunoasterea a ceea ce inseamna depresie, doi pentru ca intareste miturile in jurul acestui diagnostic si trei pentru ca arunca inca o stigmat asupra persoanelor aflate in suferinta. Inca regasec ideea "mi-e rusine sa accept, mi-e frica sa merg la psiholog, si ascund pentru ca vreau sa evit reactia celor de langa mine". Persoanele diagnosticate cu depresie pot trai si functiona social pentru ca apeleaza la terapie si pentru ca au sprijin din partea celor iubiti si apropiati, fie ca e partener, sot/sotie, prieten sau seful de la munca. Frica de reactia celorlati e mai groaznica decat suferinta produsa de tulburarea insasi, scria Campbell. Nu atact terorist, nu depresie la Dusseldorf
Ministrul de interne german, Maiziere, a declarat ca nu detine date care sa duca la o legatura intre copilot si vreo organizatie terorista. Ma indoiesc ca vreo comisie de medici si/sau psihologi si-ar asuma riscul oferirii unui aviz pozitiv oricarui pilot indiferent de istoricul sau medical si de starea prezenta.
Spitalul din Dusseldorf a confirmat ca in februarie si martie (ultima zi fiind 10 martie) pilotul a beneficiat de servicii medicale dar NU pentru depresie. Ca fosta iubita si-a amintit ca Andreas a zis "ca va face ceva ce va schimba tot sistemul si numele sau va fi amintit" nu este o informatie suficienta care sa duca la o concluzie ca si-a premeditat acest sens. Mii de oameni, si milioane de adolescenti doresc sa schimbe lumea.
Psihiatrul Michael Bloomfield, tot in The Guardian, sustine ca "ipoteza depresiei" nu poate fi acceptata ca o singura cauza a unei crime de masa. Insa cunoastem ca romanilor inca le este rusine si teama si jena sa mearga la psiholog si sa recunoasca nevoia de interventie de specialitate. A frecventa cabinetul unui ps... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro