Aviatorul roman devenit campion mondial la bob

Aviatorul roman devenit campion mondial la bob

Alexandru Papana (1906 - 1946) a fost un cunoscut aviator roman, precum si un bober de succes al perioadei interbelice. A doua zi toti romanii din America s'au simtit cu doua palme mai inalti, iar zecile de milioane de cititori ai presei sportive au invatat sa cunoasca si sa respecte o tara care nu are nevoie decat de doi reprezentanti spre a dobori un record mondial", scriau jurnalistii de la revista "Realitatea Ilustrata".

acum 27 luni (24 Aug 2017)

Alexandru Papana (1906 - 1946) a fost un cunoscut aviator roman, precum si un bober de succes al perioadei interbelice. Alexandru si-a inceput cariera sportiva activand ca portar la echipa de fotbal Cotea Bucuresti. In tot acest timp, el urma cursurile Scolii pregatitoare de ofiteri de aviatie de la Cotroceni.

In anul 1932, Alexandru Papana a participat impreuna cu Dumitru Hubert la Jocurile Olimpice de la Lake Placid, ei reprezentand Romania la proba de bob. Americanii se freaca la ochi, nu pot se creada, dar totusi aceasta e realitatea: echipa tarii necunoscute, de pe cealalta parte a pamantului, compusa din capitanul Hubert si locotenentul Papana bate recordul pistei. A doua zi toti romanii din America s'au simtit cu doua palme mai inalti, iar zecile de milioane de cititori ai presei sportive au invatat sa cunoasca si sa respecte o tara care nu are nevoie decat de doi reprezentanti spre a dobori un record mondial", scriau jurnalistii de la revista "Realitatea Ilustrata".

Anul urmator, Papana si Hubert au participat la Campionatele Mondiale de la Schreiberhau - Germania. Echipa de bob a Romaniei a castigat prima medalie de aur la aceasta proba. Un am mai tarziu, cuplul Papana - Hubert a obtinut medalia de bronz la mondialele de la Engelberg - Elvetia.

Dumitru Hubert avea sa moara la data de 27 august 1934 intr-un accident aviatic, astfel ca Alexandru Papana avea sa continue alaturi de Gheorghe Ostapov, care din nefericire moarte intr-un accident asemanator cu cel al lui Hubert.

El se dedica apoi doar zborului, participand la Jocurile Olimpice de la Berlin din anul 1936. Papana a ajuns chiar sa testeze mai multe avioane folosite de armata americana in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

"E sigur ca propagandistul cel mai mare pe care-l avem in momentul de fata e locotenentul Papana. Dar el e stapanul indiscutabil, cu neputinta de a fi batut, al masi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro