Avertisment: Gheorghe Marmureanu anunta ca urmatorul mare cutremur in Vrancea va avea loc in 2040

In zona seismica Vrancea nu va avea loc un cutremur de mare magnitudine mai devreme de 2040-2041, a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, la Focsani, unde a participat la lucrarile Conferintei cu tema "Seismicitatea din zona Vrancei". Cu toate ca in Romania exista cel mai precis sistem de alertare din Europa, acesta nu poate prevesti un cutremur, ci doar sa transmita semnalul in timp real cu 7 secunde inainte de producerea seismului, pentru inchiderea unor sisteme care pot cauza catastrofe, cum ar fi reactoarele chimice, nucleare, conducte de gaz etc.

acum 39 luni (15 Nov 2017)

In zona seismica Vrancea nu va avea loc un cutremur de mare magnitudine mai devreme de 2040-2041, a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, la Focsani, unde a participat la lucrarile Conferintei cu tema "Seismicitatea din zona Vrancei". "Nu va fi un cutremur de magnitudine mare mai devreme de 2040-2041, acesta este punctul meu de vedere. Eu nu sunt Dumnezeu ca sa stiu exact dar am cunostinte si o statistica de 300 de ani.

Acesta a precizat ca in Vrancea se pot produce cutremure cu magnitudine peste 8 si ca, din pacate, noi avem in tara profesori scoliti si specializati pe cutremurele din America, dar pentru cutremurele din Vrancea, care sunt foarte adanci, nu avem astfel de specialisti.

Profesorul Gheorghe Marmureanu a prezentat cateva date comparative despre marile cutremure care s-au produs in lume si in Vrancea, despre tectonica zonei Vrancea si cauzele acesteia, substratul geologic si legatura cu tipul constructiei rezistente la cutremure etc..

Cele mai distrugatore cutremure din secolul XX au avut loc pe 10 noiembrie 1940, cu efecte devastatoare pentru Focsani dar si Moldova si Ucraina. Profesorul Marmureanu a mai spus ca un cutremur de peste 7 grade pe Richter ar putea fi prevazut doar pe baza unor calcule de frecventa a producerii lor si tipul acestora. Cu toate ca in Romania exista cel mai precis sistem de alertare din Europa, acesta nu poate prevesti un cutremur, ci doar sa transmita semnalul in timp real cu 7 secunde inainte de producerea seismului, pentru inchiderea unor sisteme care pot cauza catastrofe, cum ar fi reactoarele chimice, nucleare, conducte de gaz etc.

Seismologul a aratat frecventa marilor cutremure provenite din zona Vrancea ce au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani. Daca socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977 rezulta 2041. Nu poate fi un cutremur mai devreme, dar nu as vrea sa fiu director atunci la inst... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro